Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Akadályozta a brazil lelövésének vizsgálatát a brit rendőrfőnök

2005.08.18. 08:52
Meg akarta akadályozni Jean Charles de Menezes halálának független kivizsgálását Sir Ian Blair. A brit rendőrfőnök a minisztériumi utasítás után még három napig nem engedte a terroristának nézett brazil villanyszerelő halálának helyszínére a független vizsgálókat.

Megpróbálta megakadályozni a július 22-én főbe lőtt brazil villanyszerelő ügyében indított független vizsgálatot a Scotland Yard parancsnoka, írja a Guardian. A lap értesülései szerint Sir Ian Blair már a terroristának vélt, ezért közvetlen közelről főbe lőtt Jean Charles de Menezes halálának napján levélben kérte John Gieve-t, a belügyminisztérium rendőri ügyekért felelős állandó államtitkárát arra, hogy a vizsgálatot ne a Rendőrségi Panaszokat Vizsgáló Független Bizottság (IPCC), hanem a saját berkein belül a rendőrség vizsgálja ki.

Három napig feltartották a vizsgálatot

Sir Ian szerint egy független vizsgálat "ártott volna" a terroristahajsza miatt amúgy is stresszes rendőrségi elitalakulat, a CO19 moráljának. Gieve, miután tárgyalt az IPCC képviselőivel, elvetette Blair kérését.

A Guardian értesülései szerint ugyanakkor ez sem volt elég a független vizsgálat zavartalan lefolytatásához. A lap értesülései szerint az IPCC nyomozói három nap várakozás után jutottak csak be a stockwelli metróállomásra, ahol Menezest - az IPCC vizsgálati eredményei szerint igencsak kétes körülmények közt - kivégezték.

Menezes halálának körülményeiről szerdán az ITV számolt be az IPCC kiszivárgott vizsgálati dokumentumai alapján. Ezek szerint több hibát is elkövettek a rendőrök.

A Guardian összefoglalója szerint Menezes abból a házból lépett ki, amelyikben az egyik terrorista gyanúsított is lakott. A házat egy katona figyelte meg, aki Menezes távozásakor éppen könnyített magán, így nem látta pontosan a férfit. A katona IC1-esként, azaz europid fehér férfiként azonosította menezest, de mivel nem látta jól, úgy vélte, jó lenne, ha mások is azonosítanák.

Börtönbe küldenék a felelősöket

Menezest így nyomozók követték a buszon, amivel a stockwelli állomásra ment. A metrószerelvényen - amire az IPCC vizsgálata szerint a rendőrség állításaival szemben jegyet is váltott - már hét civilruhás nyomozó várta, ahol aztán egyikük annak ellenére ürítette belé pisztolya teljes tárát, hogy a férfit addigra egy civilruhás rendőr már igazoltatni kezdte és őrizetbe vette.

Menezes halála után Sir Ian Blair harciasan kiállt a rendőrség lőj, hogy ölj taktikája mellett, mondván egy feltételezett öngyilkos merénylő egyetlen megállítási módja a fejlövés, minden mással a civilek életét veszélyeztetnék. "Minden haláleset sajnálatos, de tudomásom szerint a férfi [Menezes] ellenállt a rendőri felszólításnak" - nyilatkozta Blair az eset után.

Az új fejlemények nyomán felerősödtek azok a hangok, amik Blair leváltását követelik. Menezes rokonsága a bűnösök bebörtönzését követelte. "A tiszteket, akik ezt tették, egy életre börtönbe kéne zárni, mert gyilkosok. Azokat is meg kell büntetni, akik a parancsot adták. Be kéne zárni őket és eldobni a kulcsot" - nyilatkozta a Guardiannak Alex Alves Pereira. Menezes Brazíliában élő unokatestvére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?