Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Akadályozta a brazil lelövésének vizsgálatát a brit rendőrfőnök

2005.08.18. 08:52
Meg akarta akadályozni Jean Charles de Menezes halálának független kivizsgálását Sir Ian Blair. A brit rendőrfőnök a minisztériumi utasítás után még három napig nem engedte a terroristának nézett brazil villanyszerelő halálának helyszínére a független vizsgálókat.

Megpróbálta megakadályozni a július 22-én főbe lőtt brazil villanyszerelő ügyében indított független vizsgálatot a Scotland Yard parancsnoka, írja a Guardian. A lap értesülései szerint Sir Ian Blair már a terroristának vélt, ezért közvetlen közelről főbe lőtt Jean Charles de Menezes halálának napján levélben kérte John Gieve-t, a belügyminisztérium rendőri ügyekért felelős állandó államtitkárát arra, hogy a vizsgálatot ne a Rendőrségi Panaszokat Vizsgáló Független Bizottság (IPCC), hanem a saját berkein belül a rendőrség vizsgálja ki.

Három napig feltartották a vizsgálatot

Sir Ian szerint egy független vizsgálat "ártott volna" a terroristahajsza miatt amúgy is stresszes rendőrségi elitalakulat, a CO19 moráljának. Gieve, miután tárgyalt az IPCC képviselőivel, elvetette Blair kérését.

A Guardian értesülései szerint ugyanakkor ez sem volt elég a független vizsgálat zavartalan lefolytatásához. A lap értesülései szerint az IPCC nyomozói három nap várakozás után jutottak csak be a stockwelli metróállomásra, ahol Menezest - az IPCC vizsgálati eredményei szerint igencsak kétes körülmények közt - kivégezték.

Menezes halálának körülményeiről szerdán az ITV számolt be az IPCC kiszivárgott vizsgálati dokumentumai alapján. Ezek szerint több hibát is elkövettek a rendőrök.

A Guardian összefoglalója szerint Menezes abból a házból lépett ki, amelyikben az egyik terrorista gyanúsított is lakott. A házat egy katona figyelte meg, aki Menezes távozásakor éppen könnyített magán, így nem látta pontosan a férfit. A katona IC1-esként, azaz europid fehér férfiként azonosította menezest, de mivel nem látta jól, úgy vélte, jó lenne, ha mások is azonosítanák.

Börtönbe küldenék a felelősöket

Menezest így nyomozók követték a buszon, amivel a stockwelli állomásra ment. A metrószerelvényen - amire az IPCC vizsgálata szerint a rendőrség állításaival szemben jegyet is váltott - már hét civilruhás nyomozó várta, ahol aztán egyikük annak ellenére ürítette belé pisztolya teljes tárát, hogy a férfit addigra egy civilruhás rendőr már igazoltatni kezdte és őrizetbe vette.

Menezes halála után Sir Ian Blair harciasan kiállt a rendőrség lőj, hogy ölj taktikája mellett, mondván egy feltételezett öngyilkos merénylő egyetlen megállítási módja a fejlövés, minden mással a civilek életét veszélyeztetnék. "Minden haláleset sajnálatos, de tudomásom szerint a férfi [Menezes] ellenállt a rendőri felszólításnak" - nyilatkozta Blair az eset után.

Az új fejlemények nyomán felerősödtek azok a hangok, amik Blair leváltását követelik. Menezes rokonsága a bűnösök bebörtönzését követelte. "A tiszteket, akik ezt tették, egy életre börtönbe kéne zárni, mert gyilkosok. Azokat is meg kell büntetni, akik a parancsot adták. Be kéne zárni őket és eldobni a kulcsot" - nyilatkozta a Guardiannak Alex Alves Pereira. Menezes Brazíliában élő unokatestvére.