Ervin
14 °C
22 °C

Chirac nem haragszik

2003.03.07. 13:20
A nyolcak levele - amelyben Magyarország Franciaország és Németország álláspontjával szemben az Egyesült Államok Irak-politikáját támogatta - csak érintőlegesen került szóba Jacques Chirac és Medgyessy Péter párizsi találkozóján. A francia elnök biztosította a magyar kormányfőt, hogy Franciaország, a francia nemzetgyűlés támogatni fogja az unióbővítést, ebben a francia elnök egyértelműen elkötelezett.
Medgyessy Péter miniszterelnök a francia elnökkel péntek délelőtt folytatott tanácskozásáról hangoztatta: ez a megbeszélése - csakúgy, mint az utóbbi időszakban az Egyesült Államok elnökével, a NATO vezetőivel és másokkal folytatott megbeszélései - azt a célt szolgálták, hogy garantálják Magyarország biztonságát és békéjét.

Ha mód van rá

A párizsi Elysée-palotában lezajlott több mint egyórás találkozó során Jacques Chirackal egyetértettek abban, hogy az iraki válságot meg kell próbálni, ha lehetséges, első helyen békésen megoldani. A miniszterelnök közlése szerint a magyar és a francia kiindulópont teljesen egybeesik abban, hogy ha mód van rá, békés eszközökkel kell elérni Irak leszerelését. Egy ponton túl azonban, a magyar álláspont szerint - s ebben nem egészen azonos a két fél megközelítése - tovább már nem tűrhető, hogy Irak semmibe vegye az ENSZ-határozatokat, így legvégső esetben nem lehet kizárni a katonai erő alkalmazását sem.

A miniszterelnök kijelentette: tudomása szerint Tony Blair egy kompromisszumos megoldáson dolgozik, s Magyarország bízik abban, hogy ez elősegítheti a válság megoldását. Medgyessy Péter közölte, hogy erről a kérdésről tárgyalni fog a brit kormányfővel. Az MTI értesülése szerint kettőjük telefonbeszélgetésére még pénteken sor kerül.

Elkötelezetten támogatnak

Mint ismert a francia elnök alig három hete éles kirohanást, mi több fenyegetést intézett a csatlakozni vágyó országok ellen, amiért azok aláírták a nyolcak levelét. Mint mondta, "felelőtlenül, éretlenül viselkedtek, elszalasztottak egy remek alkalmat a hallgatásra". Mint Medgyessy Péter közölte, hogy a "nyolcak" levele a megbeszélésen érdemben nem került szóba, de érintették a témát. A francia elnök biztosította a magyar kormányfőt, hogy Franciaország, a francia nemzetgyűlés támogatni fogja az unióbővítést, ebben a francia elnök egyértelműen elkötelezett.

Medgyessy Péter a Chirac-kal folytatott tárgyalás után Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök társaságában Avignonban részt vesz és beszédet mond az Európa Fórumon. - A rendezvény alkalom Magyarországnak mint az Európai Unió új tagállamának bemutatkozására, a ratifikációs folyamat elősegítésére - fogalmazott közleményében Gál J. Zoltán.