Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megostromolták a dzsiddai amerikai konzulátust

2004.12.06. 17:35
Autóba rejtett pokolgép robbant az Egyesült Államok dzsiddai konzulátusa előtt. A lángokban álló épületet fegyveresek rohanták meg, öt szaúdi biztonsági embert megöltek, tizennyolcat túszul ejtettek. Az órákig ostromolt konzulátust végül több száz szaúdi rendőr és nemzeti gárdista szabadította fel. A tűzharcban három támadó vesztette életét.

Ismeretlen fegyveresek rohanták meg az Egyesült Államok dzsiddai konzulátusát. A támadók öt szaúdi biztonsági őrt megöltek, majd kézigránátokat dobtak az épületre, melynek egy részét hosszú időre megszállták. A támadók tizennyolc szaúdi biztonsági őrt túszul ejtettek.

A szaúdi fegyveres erők több száz katonája végül három terroristát megölt, kettő sebesült támadót letartóztatott, és visszaszerezte az épületet, jelentette a Reuters. A támadásban az épület kigyulladt.

A támadásban amerikai állampolgár nem vesztette az életét, de többen könnyebben megsérültek.

Kézigránátokat dobáltak

Az AP-nek nyilatkozó szemtanúk szerint autóba rejtett pokolgép robbant a szigorúan őrzött konzulátus épülete előtt. Az al-Dzsazíra nyugati diplomatáktól származó információi szerint a támadók a szaúdi és az amerikai őrszemélyzetet megkerülve bejutottak a konzulátus területére amire "egy vagy több kézigránátot dobtak". Az arab hírcsatornának nyilatkozó szemtanúk szerint az épület előtt felrobbant kocsiban négy támadó ült.

A BBC értesülései szerint több száz szaúdi rendőrt és nemzeti gárdistát mozgósítottak az ostromlott épület felmentésére. A konzulátus ostroma miatt az Egyesült Államok bezáratta rijádi nagykövetségét.

A helyszínen tartózkodó tudósítók jelentése szerint az amerikai konzulátust nagy erőkkel védték 2003 óta, amikor iszlám szélsőségesek amerikai lakónegyedek ellen követtek el kilencvenegy halálos áldozatot követelő robbantássorozatot.