Gusztáv
-4 °C
1 °C

Húsz évet kapott egy zsidó merénylő

2005.09.23. 12:28
Vádalkut kötött a hatóságokkal és bűnösnek vallotta magát Earl Kruger. A szélsőjobboldali zsidó férfi egy mecset és egy keresztény arab kongresszusi képviselő ellen tervezett merényletet.

Vádalku keretében bűnösnek valotta magát Earl Kruger, jelentette a BBC. A hatvankét éves férfi a szélsőjobboldali Zsidó Védelmi Liga nevű szervezet tagjaként készült merényletre egy Los Angeles-i mecset és az amerikai törvényhozás egy libanoni származású, keresztény tagja ellen.

Krugelt és társát, Irv Rubint 2001 novemberében vették őrizetbe, még mielőtt a merényleteket végrehajthatták volna. A nyomozók bomba összeszereléséhez használt eszközöket találtak a két férfi lakásán.

A hatóságok szerint Krugel és Rubin a Fahd király mecset ellen terveztek támadást, illetve Darrel Issa kongresszusi képviselő ellen merényletet, írja a BBC.

Krugel a vallásukat gyakorlók jogainak megsértésében és az Issa elleni merénylet előkészítéséhez kötődő fegyvertartási vádakban vallotta magát bűnösnek a vádalkú keretében. A bíróság húsz év börtönre ítélte, az alku keretében ez volt a legalacsonyabb kiszabbható büntetés.

Krugel társa, Rubin, a rendőrség közlése szerint még a vizsgálati fogságban, 2002 novemberében öngyilkos lett. A börtönben történtekről készített jelentés szerint Rubin felvágta a torkát, és vagy lezuhant, vagy levetette magát a börtön egyik folyosójáról, írja a BBC.

Krugel és Rubin a Zsidó Védelmi Liga tagjai voltak. A szélsőjobboldali szervezetet a palesztinok elűzését követelő amerikai rabbi, Meir Kahane alapította 1968-ban. A szélsőséges rabbit 1990-ben New Yorkban meggyilkolták.