Szilárda
-4 °C
3 °C

Bagdad átadta a fegyverzet-nyilatkozatot

2002.12.07. 22:22
Az ellenőrök 11 ezer oldalt és egy tucat CD-t tanulmányozhatnak. Az utolsó pillanatban, szombaton este átadott anyag tartalmazza az Irakot segítő cégek és országok listáját.
Az iraki vezetés szombaton este Bagdadban átadta az ENSZ ellenőröknek az ország fegyverkezési programjáról szóló jelentést. Hossam Mohammed Amin, az iraki ENSZ összekötő tiszt az átadás előtt nem sokkal kijelentette: a jelentéshez csatolták azon külföldi cégek és államok listáját is, amelyek segédkeztek az ország felfegyverzésében.

11,807 oldalnyi vallomás
Fotó: Karim Sahib / EPA
Az iraki fegyverkezési programokról szóló jelentés világossá teszi, hogy az ország ma már nem rendelkezik tömegpuszító fegyverekkel, tette hozzá az iraki tiszt.

Az újságíróknak szombaton este rövid ideig alkalma nyílt lefényképezni a 11 ezer oldalas jelentést, de nem kaphattak belőle másolatot. Veszélyes volna, ha ez a jelentés a nem megfelelő kezekbe kerülne, hiszen akkor az információkat fegyverek gyártására is felhasználhatnák, mondta Amin.

A Reutzers jelentése szerint az iraki tiszt a fegyverkezésben segédkező külföldi cégeket nem kívánta megnevezni. A kereken 60 kötetes jelentés egy-egy példányát az ENSZ fegyverzetellenőröknek (UNMOVIC) illetve a nemzetközi atomenergia-ügynökségnek (IAEO) adják át.

A több ezernyi oldalhoz még egy tucat CD lemez járul. Az ENSZ biztonsági tanácsa 1441-es számú határozatában elrendelte az iraki fegyverprogramok december 8-ig történő feltárását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!