Rudolf
2 °C
13 °C

A belső jelentésekben már tavaly szó volt az iraki kínzásokról

2004.06.14. 08:40
Már hónapokkal az iraki kínzásokkal kapcsolatos botrány kipattanása előtt felhívták a figyelmet az amerikai hadsereg belső jelentéseiben az iraki Abu Graib börtönben kihallgatásokat végző egyes amerikai katonák visszaéléseire - jelentette hétfőn a The New York Times.
Az amerikai lap szerint a kihallgatásokat végző alakulatok néhány katonája már 2003 novemberében jelezte a kínzásokat a katonai ügyészség és más felsőbb katonai hatóságok számára készített heti, rutinjellegű jelentésekben. Legalább 22 bántalmazási esetről van szó e dokumentumokban, köztük öt iraki tábornok megveréséről.

Mielőtt a katonai ügyészségre kerülhettek volna az ilyen jelentések, előbb elvileg el kellett juttatni őket végső jóváhagyásra egy háromfős parancsnoki testülethez, amelynek tagja volt a visszaélések idején az Irakban létesített amerikai börtönök legfőbb felügyeletével megbízott Janis Karpinski dandártábornok, illetve Barbara Fast vezérőrnagy, az Irakban működő katonai hírszerzés vezetője is.

Arra nézve nincs bizonyító erejű dokumentum, hogy e háromfős testület is látta volna a jelentéseket, elvileg lehetséges, hogy azok alacsonyabb szinten, beosztottjaik kezén elsikkadtak. Nem ismeretes, hogy történt-e valamilyen intézkedés a jelentésekben foglalt esetek kivizsgálására.