István, Vajk
17 °C
34 °C

Cenzúrázzák a bagdadi jelentést

2002.12.18. 14:39
Az Egyesült Államok már előre úgy ítélte meg, hogy a bagdadi jelentésen "akkora lyukak tátonganak, amelyeken egy harckocsi is átférne". Ennek ellenére a Biztonsági Tanács állandó tagjai mind a tizenkétezer oldalt láthatják, míg a két éves mandátumú tagoknak be kell érniük háromezer oldallal.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai kedden este megkapták az iraki fegyverkezési programokról készült jelentés szerkesztett változatát. A diplomaták az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) a világszervezet New York-i székhelyén lévő irodáiban vehették át a mintegy 3000 oldalas, öt kilogrammot nyomó dokumentumot.

Szerkesztett változat

A BT öt állandó tagállama (Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína) több mint egy hete - a többiek megrökönyödésére - megkapta a 12 ezer oldalas jelentés cenzúrázatlan másolatát is, a többieknek meg kell elégedniük a 3000 ezer oldalas kivonatolt változattal, amelyből hiányoznak a tömegpusztító fegyverek gyártási technológiájának leírásai, akárcsak azoknak a külföldi cégeknek a neve, amelyek az iraki fegyverprogramok beszállítói voltak.

A kiszivárgott értesülések szerint több tucat európai, amerikai és japán cég szállított alkatrészeket és nyújtott technológiai segítséget Iraknak nukleáris fegyverkezési programjához. A bécsi Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tíz kompaktlemezen küldte el a nukleáris programra vonatkozó rész szerkesztett változatát. A héten kap a bagdadi jelentés kivonatolt változatából az az öt ország is, amely januártól két évre a BT új nem állandó tagja lesz (Németország, Angola, Chile, Spanyolország és Pakisztán).

Akkora lyukak

Hans Blix, az UNMOVIC vezetője és Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója csütörtökön tájékoztatja a Biztonsági Tanácsot az iraki nyilatkozatról. Diplomáciai források szerint Blix várhatóan csak rövid ismertetőt ad, a dokumentumok elemzését január közepére halasztja. Az Egyesült Államok már előre úgy ítélte meg, hogy a bagdadi jelentésen "akkora lyukak tátonganak, amelyeken egy harckocsi is átférne". Az amerikai kormány a hét végén értékeli a dokumentumokat.