Ödön
2 °C
11 °C

Cenzúrázzák a bagdadi jelentést

2002.12.18. 14:39
Az Egyesült Államok már előre úgy ítélte meg, hogy a bagdadi jelentésen "akkora lyukak tátonganak, amelyeken egy harckocsi is átférne". Ennek ellenére a Biztonsági Tanács állandó tagjai mind a tizenkétezer oldalt láthatják, míg a két éves mandátumú tagoknak be kell érniük háromezer oldallal.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai kedden este megkapták az iraki fegyverkezési programokról készült jelentés szerkesztett változatát. A diplomaták az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) a világszervezet New York-i székhelyén lévő irodáiban vehették át a mintegy 3000 oldalas, öt kilogrammot nyomó dokumentumot.

Szerkesztett változat

A BT öt állandó tagállama (Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína) több mint egy hete - a többiek megrökönyödésére - megkapta a 12 ezer oldalas jelentés cenzúrázatlan másolatát is, a többieknek meg kell elégedniük a 3000 ezer oldalas kivonatolt változattal, amelyből hiányoznak a tömegpusztító fegyverek gyártási technológiájának leírásai, akárcsak azoknak a külföldi cégeknek a neve, amelyek az iraki fegyverprogramok beszállítói voltak.

A kiszivárgott értesülések szerint több tucat európai, amerikai és japán cég szállított alkatrészeket és nyújtott technológiai segítséget Iraknak nukleáris fegyverkezési programjához. A bécsi Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tíz kompaktlemezen küldte el a nukleáris programra vonatkozó rész szerkesztett változatát. A héten kap a bagdadi jelentés kivonatolt változatából az az öt ország is, amely januártól két évre a BT új nem állandó tagja lesz (Németország, Angola, Chile, Spanyolország és Pakisztán).

Akkora lyukak

Hans Blix, az UNMOVIC vezetője és Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója csütörtökön tájékoztatja a Biztonsági Tanácsot az iraki nyilatkozatról. Diplomáciai források szerint Blix várhatóan csak rövid ismertetőt ad, a dokumentumok elemzését január közepére halasztja. Az Egyesült Államok már előre úgy ítélte meg, hogy a bagdadi jelentésen "akkora lyukak tátonganak, amelyeken egy harckocsi is átférne". Az amerikai kormány a hét végén értékeli a dokumentumokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?