Gusztáv
-4 °C
1 °C

Pokolgép robbant egy jemeni mecset előtt

2008.05.02. 18:31
Több mint egy tucat halottja és számos sebesültje van annak a pokolgépes merényletnek, amelyet pénteken követtek el az észak-jemeni Szaada városában egy szunnita mecset előtt.

A robbanószerkezetet gépkocsiba rejtették, és akkor hozták működésbe, amikor a hívők - közöttük katonatisztek - a pénteki nagy ima után elhagyták a mecsetet. Biztonsági források szerint a merényletnek körülbelül 15 halottja és 60 sebesültje van. Katonai hírforrásokra és szemtanúk beszámolóira támaszkodó jelentések több mint 13 halottról és 45 sebesültről szólnak. A halottak többsége katonatiszt.

Nem tudni, ki követte el a merényletet, de a gyanú síita lázadókra terelődött, mivel Szaada városában több ezer embert öltek meg a 2004 júniusában kitört síita lázadás óta. Abdul-Malek al-Huti lázadóvezér azonban cáfolta, hogy híveinek bármi köze lenne a pokolgépest támadáshoz. Az al-Dzsazíra arab hírtévének nyilatkozva a lázadóvezér elítélte és sajnálatosnak nevezte az incidenst. Közölte, hogy nem tartoznak a lázadók erkölcsiségéhez a mecsetek vagy hívek elleni támadások

Jemen 19 milliós lakosságának többségét szunnita muszlimok alkotják, míg a kisebbségi népcsoportok legnagyobbika a síita iszlám zaidita ágához tartozik. Szaada tartományban 2004 óta újra és újra fellángolnak az összecsapások a hadsereg és a zaidita lázadók között, akik 1962-ben felszámolt, vallási alapú fejedelemségük visszaállításáért harcolnak.