Bernadett
0 °C
4 °C

Súlyos fenyegetést jelentenek a megszökött terroristák

2006.02.05. 22:57
Az Interpol szerint a jemeni börtönből megszökött 23 terrorista a Föld valamennyi országára nézve súlyos fenyegetést jelent.
Globális biztonsági riadót rendelt el vasárnap este az Interpol azután, hogy egy jemeni börtönből megszökött az al-Kaida terrorszervezet legalább tucatnyi tagja.

A nemzetközi bűnüldöző szervezet körözvénye, amelyet mind a 184 tagállamhoz eljutott, a Föld valamennyi országára nézve súlyos és heveny fenyegetést jelentenek a szökevények. Közöttük vannak azoknak a merényleteknek a szervezői is, amelyet 2000-ben és 2002-ben hajtottak végre amerikai és francia hadihajók ellen.

Már elhagyhatták Jement

Mint kiderült, 23 fogoly még pénteken szökött meg egy szanaai börtönből. Köztük volt 13 olyan elítélt, akiket terrorcselekmények, illetve az al-Kaidás kapcsolatuk miatt ítéltek el jemeni bíróságok. Egyikük az a Dzsamal al-Badavi, akit az ádeni kikötőben horgonyzó amerikai Cole hadihajó ellen 2000 októberében elkövetett robbantás kitervelőjének tartanak. A merénylet 17 amerikai tengerész halálát okozta. Badavit először halálra ítélték, majd az ítéletet 15 évi börtönbüntetésre enyhítették.

Az Interpol gyanítja, hogy a szökevények esetleg már elhagyták Jement, ezért felszólítja tagországait: szigorítsák meg az őrizetet és az ellenőrzést határaikon.