Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A jemeni merénylettel figyelmeztetett az al-Kaida?

2002.10.16. 11:29
Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózatnak tulajdonított üzenetet közölt egy iszlám internetes honlap szerdán. Ebben a terrorszervezet azt állította, hogy a francia olajszállító hajó ellen a jemeni partoknál elkövetett merénylet "figyelmeztetés volt Franciaországnak és Washington szövetségeseinek".
A Limbourg francia olajtanker elleni október 6-i jemeni támadás "súlyos politikai üzenetet hordoz azok számára, akik szövetségre léptek Washingtonnal az iszlám nemzet elleni háborújában és agressziójában" jelentette a www.jehad.net. A honlap szerint a nyilatkozatot az al-Kaida "politikai irodája" adta ki a robbantásos merényletről. A közleményben hangsúlyozták: ez az akció ugyanolyan figyelmeztetés volt Franciaországnak, mint a tunéziai Dzserba szigetének zsinagógája ellen elkövetett merénylet volt Németországnak. Ez utóbbi terrorcselekményben 19-en vesztették életüket. Azonban a kiadott szöveg hitelességét lehetetlen megállapítani, jegyzi meg az AFP.

A Limbourg

A jemeni partoknál történt támadás során egy robbanóanyagokkal megrakott csónak hajtott a francia Limbourg olajtanker oldalának október 6-án. A Mukalla kikötőben történt akcióban a 397 ezer tonna olajat szállító tanker egy bolgár tengerésze életét vesztette. A jemeni hatóságok először balesetre gyanakodtak, de később bebizonyosodott, hogy terrorcselekmény történt.

Két évvel ezelőtt ugyancsak hasonló módszerrel támadták meg az amerikai Cole hadihajót egy jemeni kikötőben. Akkor 17 amerikai matróz vesztette életét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!