Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Két izraelit és öt palesztint öltek meg az izraeliek

2003.03.14. 11:47
Öt palesztint lőttek agyon a ciszjordániai Dzseninbe bevonuló izraeli katonák pénteken. Hebronnál tévedésből két felfegyverzett izraeli biztonsági embert lőttek agyon, mert merényletre készülő palesztin terroristáknak nézték őket.
Szemtanúk szerint tíz tank, számos páncélozott jármű, és két helikopter kíséretében vonultak be az izraeli katonák Dzseninbe péntek reggel, hogy körülvegyenek egy az Iszlám Dzsihád fegyveresei által használt épületet. A hadművelet során heves tűzharc robbant ki a katonák és a palesztin fegyveresek között. A hadsereg tagjai legalább öt palesztinnal végeztek. Palesztin források szerint mind az öt ember szélsőséges szervezetekhez tartozott. A hadsereg forrásai szerint a katonák több Kalasnyikov és M-16-os géppisztolyt, valamint robbanóanyaggal töltött öveket és izraeli katonai uniformisokat találtak. Az izraeliek 11 palesztint letartóztattak.

Csak ürügy

Szaeb Erekat palesztin miniszter elítélte az akciót, és egy újabb mészárlási hullám kezdetének nevezte azt. Szerinte az izraeliek az esetleges iraki háború ürügyén támadják a palesztin városokat.

Tévedés

Két izraelit is megöltek Hebron mellett az izraeli hadsereg katonái csütörtökön, mert merényletre készülő palesztin fegyvereseknek nézték őket. A két felfegyverzett biztonsági őr egy fehér, "Biztonsági Szolgálat" feliratú autóban utazott, a katonák mégis szitává luggatták a járművet. A hadsereg kifejezte sajnálatát, és azonnali vizsgálatot indított az ügyben, jelentette a Reuters.