Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Harc a jerikói börtön körül

2006.03.14. 14:34
Az izraeli hadsereg kedden reggel bekerítette, később pedig behatolt abba a jerikói börtönbe, amelyben több palesztin terrorista mellett Ahmed Szadatot is őrzik. A brit és amerikai őrök még az izraeliek érkezése előtt elhagyták a börtönt. A rabok vagy megadják magukat, vagy meghalnak, nyilatkozta egy izraeli ezredes.

Kedden reggel az izraeli hadsereg egy különleges egysége bekerítette, majd behatolt abba a jerikói börtönbe, ahol több palesztin terroristát tartanak fogva nemzetközi felügyelet alatt, jelentette a Haarec. A terroristák közt van Ahmed Szadat, akit a 2001-ben meggyilkolt Rehavam Zeevi izraeli idegenforgalmi miniszter haláláért ítélték el. Ott tartják fogva továbbá Fuad Sobakit, aki évekkel ezelőtt illegálisan csempészet fegyvereket palesztin területekre.

Az izraeliek azzal a követeléssel hatoltak be a börtönbe, hogy a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) radikális szervezet tagjai adják meg magukat. A NPFP vezetőin túl a szervezet öt további tagja is Jerikóban raboskodik, egyikük szintén részt vett a miniszter elleni merényletben. Köztük van az a palesztin is, aki lelőtte a minisztert.


Tekintse meg képeinket!

Az akció során tűzpárbaj tört ki a katonák és a palesztin biztonsági erők között, amelyben meghalt egy palesztin rendőr és egy rab, jelentették palesztin források. A tűzpárbaj befejezése után a katonák elkezdték letartóztatni a foglyokat, az őröket és a biztonsági tiszteket.

Brit panasz

Az amerikai és brit őrök kedden, már az izraeli csapatok érkezése előtt elhagyták a börtönt. A britek szerint a palesztin erők nem gondoskodtak megfelelően a biztonságukról. Jack Straw brit külügyminiszter álláspontját közleményben ismertette: "A Palesztin Hatóság folyamatosan megszegte a Szadat fogvatartásával kapcsolatban vállalt kötelezettségeit, ezért felfüggesztettük közreműködésünket a misszióban". A külföldiek feladata egy négy éve kötött nemzetközi egyezmény szerint a palesztin foglyok felügyelete volt.

Az izraeli hadsereg egyik ezredese elmondta, hogy a börtönben lévő palesztinokkal nem tárgyalnak, vagy megadják magukat, vagy megölik őket. A bent lévő kétszáz emberből eddig 44 adta meg magát, tette hozzá. Szadat telefonon közölte az al-Dzsazíra arab műholdas televízióval, hogy nem adják meg magukat az izraelieknek, ellen fognak állni. Mahmud Abbasznak palesztin elnöknek felrótta, hogy ígéretét megszegve nem hozta ki őket a börtönből.

Abbasz fenyegetése

Abbasz múlt héten jelentette be, hogy felkészültek a jerikói foglyok szabadon bocsátására. Tavaly Abbasz hasonló bejelentést tett, akkor azonban nem váltotta be az izraelieknek szóló fenyegetést. Gideon Ezra izraeli közbiztonsági miniszter elmondta, hogy a hadsereg Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök utasítására indította az akciót, mert megkapták az Abbasz szándékáról szóló információt. Az izraeliek viszont meg akarták akadályozni a terroristák szabadlábra kerülését, hogy saját börtöneikbe szállíthassák őket.

Abbasz közleményben ítélte el az izraeli akciót, és kijelentette, hogy Szadat biztonságáért az amerikaiakat és a briteket tartja felelősnek. Követelte az izraeli hadsereg távozását a börtöntől. Iszmáil Haníje kijelölt palesztin miniszterelnök óva intette az izraelieket attól, hogy Szadatnak vagy a többi bebörtönzöttnek bármilyen bántódása essen.

Akció Szadat elfogására


Klikk a képre!

Szemtanúk lövésekről számoltak be a börtön falai közül, míg az Izrael Rádió robbantásokról tudósított. A katonák hangosbeszélőn keresztül próbálták rábírni Szadatot és társait, hogy azonnal adják fel magukat. A hadsereg dózert és páncélozott járműveket is bevetett a falak lerombolására. A helyszínre több tucatnyi terepjáró gépkocsin érkeztek, az akció közben helikopterek köröztek a levegőben.

A börtön elleni izraeli rajtaütés miatti tiltakozásul palesztin fegyveresek a Gázai övezetben megtámadtak amerikai, illetve brit érdekeltségű intézményeket. Lövéseket adtak le a gázai brit kulturális központ épületére, valamint megrohamozták egy magánintézet épületét. Később mintegy háromszáz palesztin - élükön fegyveresekkel - a brit kulturális intézethez vonult.

Zeevi meggyilkolása után az NFPF jelentkezett tettesként, és közölte, hogy bosszúból követték el azt egy tagjuk Izrael általi megölése miatt. A szervezet marxista gyökerűnek vallja magát, tagja a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek, és ellenzi a békekötést Izraellel.