Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A palesztinoké lehet Jerikó

2005.02.15. 10:47
Egyes hírek szerint palesztin ellenőrzés alá kerülhet Jerikó. A megállapodásról a palesztin főtárgyaló számolt be, izraeli partnere azonban tagad. A megbeszéléseken - melyek mindkét fél szerint megtörténtek - állítólag kilencszáz palesztin fogoly szabadon bocsátása is szóba került.

Ellentmondásos hírek érkeztek Izraelből Jerikó sorsát illetően. Az izraeli hadsereg rádiójának értesülései szerint megállapodás született a város palesztin fennhatóság alá helyezéséről. A rádió értesüléseit Szaeb Erakat a palesztinok főtárgyalója is megerősítette.

Vagy mégsem?

Izraeli tárgyalópartnere, Dov Vejszglasz azonban tagadta, hogy megállapodás született volna a kérdésben.

Erakat és a hadsereg rádiójának beszámolója szerint Saron miniszterelnök főtanácsadója beleegyezett, hogy a világ legősibb városa és a szomszédos al-Audzsa beduin falu Palesztin fennhatóság alá kerül, a hadsereg felszámolja a város melletti fő ellenőrzőpontjait.

A palesztin főtárgyaló azt is bejelentette az izraeli katonai rádióban, hogy Izrael a jövő hétfőn szabadon enged ötszáz palesztin foglyot. Mint mondta, erről izraeli vezetők tájékoztatták őt. A zsidó állam hatóságai a következő három hónapban további négyszáz palesztin elítéltet terveznek szabadlábra helyezni. Egy izraeli-palesztin vegyes bizottság hivatott dönteni a szabadon bocsátandók listájáról.

Mintaegyezmény

Vejszglasz azonban tagadta a megállapodás hírét. Magukat megnevezni nem kívánó katonai illetékesek is csak a biztonsági tárgyalások tényét erősítették meg, a megállapodásét nem.

Jerikó átadása mintául szolgálna további négy ciszjordániai település átadásához. A palesztinok precedenst akarnak teremteni azzal, hogy nemcsak a városokból való izraeli csapatkivonást érik el, hanem szabaddá teszik a városok körzetét is. Korábban ha az izraeliek kivonultak egy-egy városból, körülötte fenntartották az ellenőrző pontokat, szigorúan korlátozva a palesztinok utazását.