Móric
9 °C
15 °C

Öngyilkos merénylet egy jeruzsálemi buszon

2004.02.22. 11:29
A merénylőn kívül nyolc ember életét vesztette vasárnap reggel Nyugat-Jeruzsálem központjában, miután robbanás történt egy autóbuszon az Inbal szálloda közelében.
Az öngyilkos merénylőn kívül nyolcan vesztették életüket egy jeruzsálemi autóbuszon végrehajtott merényletben vasárnap reggel. Azt, hogy a halálos áldozatok száma magasabb, mint amennyiről a korábbi jelentések szóltak, az izraeli rendőrség szóvivője erősítette meg. Előzőleg sokáig arról szóltak a hírek, hogy hét ember halt meg a palesztin öngyilkos merénylőn kívül.

A sebesültek száma lényegében nem változott: mintegy hatvanra tehető a számuk, közülük tíznek az állapota súlyos, egynek válságos volt az állapota a délutáni jelentések szerint. A rendőrség szerint a halottak között az eddigi megállapítás szerint egy katona és serdülő korú fiatal is volt.

Csúcsforgalomban

A rendőrség megállapította, hogy öngyilkos merénylet történt a 14-es autóbuszon a reggeli csúcsforgalom idején. A busz, amely épp egy benzinkút mellett haladt el a detonáció idején, nagyon súlyosan megrongálódott. A közepes méretű pokolgép szinte szétvetette a járművet, a környező épületek ablakai betörtek. Holttestek és emberi végtagok hevertek mindenfelé.

Tekintse meg képeinket!
A Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges szervezet vállalta magára telefonon a merényletet, amelyet bosszúnak szántak azért, hogy izraeli katonák február 11-én megöltek tizenöt palesztint a Gázai övezetben, valamint tiltakozásnak az Izrael és a ciszjordániai palesztin területek között épülő biztonsági kerítés ellen. A telefonáló közölte a merénylő kilétét is: eszerint a robbantó a 23 éves Mohammed Zaal volt egy Betlehem környéki kisvárosból.

Fallal védenék magukat

A merénylet egy nappal azelőtt történt, hogy Hágában a Nemzetközi Bíróság (ICJ) vizsgálni kezdi, törvényes-e a biztonsági kerítés és fal építése.

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a merényletet elítélő beszédében hangsúlyozta, hogy a kerítés építését az öngyilkos akció is indokolja. "E merénylet bizonyítja, mennyire nélkülözhetetlen egy biztonsági zár: ott, ahol nincs, a rettegés uralkodik, ott pedig, ahol megépült, jól látható az eredmény - mondta Salom a katonai rádióban. - Ezért folytatni fogjuk a kerítés építését, mert életeket ment meg."

Izrael egyébként épp vasárnap kezdte meg a kerítés egy kis, nyolc kilométeres szakaszának lebontását - talán nem függetlenül a hágai bírósági vizsgálattól.

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a merényletet elítélő beszédében hangsúlyozta, hogy a kerítés építését az öngyilkos akció is indokolja. "E merénylet bizonyítja, mennyire nélkülözhetetlen egy biztonsági zár: ott, ahol nincs, a rettegés uralkodik, ott pedig, ahol megépült, jól látható az eredmény - mondta Salom a katonai rádióban. - Ezért folytatni fogjuk a kerítés építését, mert életeket ment meg."

Mindenki elítéli

Elítélte a véres merényletet Ahmed Korei palesztin miniszterelnök is, majd így folytatta: "A palesztin kormány arra helyezi a hangsúlyt, hogy véget kell vetni az ilyen akcióknak, mert ürügyül szolgálnak Izraelnek, hogy folytassa a fal építését, a gyilkosságokat és a támadásokat a palesztin civilek ellen."

A palesztin vezetés közös nyilatkozatban is igen keményen elítélte az öngyilkos akciót, hangoztatva, hogy azt szándékosan követték el épp a hágai vizsgálat előtt, amikor nemzetközi kampány is zajlik a palesztin jogok érdekében. "A palesztin vezetés nem mehet el szó nélkül az ilyen, ügyünkkel, népünkkel és érdekeinkkel nem törődő, felelőtlen tettek mellett. Akár izraeli, akár palesztin civilek megtámadása ellentétes az erkölcseinkkel és elveinkkel. Izrael ürügyként használta fel a civilek elleni merényleteket az apartheid és a terjeszkedés falának építésére s földünk elszigetelt bantusztánokká tételére."

A palesztin vezetés végül "azonnali tűzszünetre" szólítja fel Izraelt, és azt ígéri, hogy "nem fogja ölbe tett kézzel nézni a palesztin nemzeti érdekek ilyen szándékos szabotálását".

Klikk a képre!

Éles bírálattal szólt a robbantásról Terje Roed-Larsen, az ENSZ közel-keleti különmegbízottja az izraeli közszolgálati rádióban. "Ez háborús bűntett, s felszólítjuk a Palesztin Hatóságot, hogy vessen gátat az ilyen terrorcselekményeknek, tartóztassa le és ítélje el azok végrehajtóit" - hangoztatta.

Jack Straw brit külügyminiszter a békével szemben "ellenséges terroristák újabb szörnyű merényletének" nevezte a terrorakciót, amely nem szolgálja a palesztin ügyet. "Közvetlen áldozataik mindig ártatlan civilek, de meg kell érteniük azt is, mennyi ártanak magának a palesztin ügynek" - mondta a miniszter.

Magyarok közelében

A Klub Rádió helyszíni tudósítójára hivatkozva azt közölte, hogy a merényletben tízen meghaltak, hetvenöten pedig megsebesültek, tizennyolc sebesült állapota válságos. A Klubrádió helyszínen tartózkodó tudósítója elmondta: a robbanás egy magyar idegenforgalmi delegáció - amelynek tagja Pál Béla idegenforgalmi államtitkár is - szálláshelye mellett történt. A küldöttség tagjai nem sérültek meg.

Magukra vállalták

A Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges szervezet vállalta magára telefonon a merényletet, amelyet bosszúnak szántak azért, hogy izraeli katonák február 11-én megöltek tizenöt palesztint a Gázai övezetben, valamint tiltakozásnak az Izrael és a ciszjordániai palesztin területek között épülő biztonsági kerítés ellen. A telefonáló közölte a merénylő kilétét is: eszerint a robbantó a 23 éves Mohammed Zaal volt egy Betlehem környéki településről.