Szilárda
-4 °C
3 °C

Nincs áttörés Jeruzsálem ügyében

2000.09.07. 09:25
Bill Clinton amerikai elnök szerdán New Yorkban megbeszélést folytatott Ehud Barak izraeli miniszterelnökkel, majd tárgyalt Jasszer Arafat palesztin vezetővel, de nem sikerült érdemben előremozdítania az izraeli-palesztin békemegállapodás ügyét.

Arafat továbbra sem enged
Joe Lockhart fehér házi szóvivő szerint bár áttörést nem értek el, a tárgyalások hasznosak voltak, és mindkét fél továbbra is törekszik a megállapodásra, aminek az elérésére van esély. Arafat korábban kilátásba helyezte: megállapodás hiányában is kikiáltja szeptember 13-án a független palesztin államot. Hogy most a jövő szerdán ezt tényleg megteszi-e, az illetékes palesztin testületnek - a PFSZ Központi Tanácsának - a szombati döntésétől függ. Korábban azonban a palesztin vezetés sejtetni engedte, hogy erre a lépésre nem fog sor kerülni.

Szorít az idő

Az eredménytelenség már előre megjósolható volt, különösen azután, hogy Arafat - mintegy engedményként beállítva saját változatlan álláspontját - azt hangoztatta a millenniumi csúcstalálkozó résztvevői előtt mondott szerdai beszédében: "hajlandó elfogadni" Jeruzsálem kettéosztását - miközben Izrael éppen ezt nem akarja, hanem az egységesként megőrzött várost saját fővárosának kívánja tudni.

Barak Izrael fővárosának szeretné Jeruzsálemet
Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy szeptember közepe annyiban valóban fontos határidő lehet, hogy októberben összeül az izraeli parlament, amely igen elégedetlen Barak eddigi teljesítményével, már eddig is túl sok engedmény adásával vádolja a munkapárti miniszterelnököt, és az eredménytelenség további súlyos belpolitikai terheket rakna Barak vállára.

Másfelől pedig minél tovább húzódik a megegyezés létrejötte, annál kevesebb hivatali ideje van hátra Clinton elnöknek. Ez nem csupán neki fájdalmas - esetleg nem lévén képes "megkoronázni" elnökségét az izraeli-palesztin béke tető alá hozatalával -, hanem a szemben álló feleket is elbizonytalanítja. A kilátásba helyezett amerikai támogatások realizálhatóságának ugyanis egyre csekélyebb lesz az esélye.

Az arab világ vezetőit is győzködik

Castro is beszélt a millenniumi csúcson
Minden eddigi felszólalónál keményebben bírálta a globalizációt és a gazdag országokat Fidel Castro kubai államfõ, aki szerdán mondta el nagy érdeklõdéssel várt beszédét az ENSZ millenniumi csúcstalálkozóján. A szokásos katonai gyakorlóruha helyett ezúttal tengerészkék öltönyt és pöttyös nyakkendõt viselõ kubai államfõ már beszéde elhangzása elõtt elnyerte népes hallgatósága tetszését, és hangos nevetéssel, valamint tapssal jutalmazták a teremben ülõk, amikor zsebkendõvel letakarta a pódiumra kihelyezett lámpát, amely szükség esetén figyelmezteti a felszólalókat, hogy lejárt a mindenki számára öt percben megszabott idõkeret. Castro, aki legendásan hosszú, több órás beszédeket szokott mondani, ezúttal hét percben fejtette ki mondandóját, majd beszéde végeztével - a publikum újabb tetszésnyilvánításával kísérve - színpadias mozdulattal leemelte zsebkendõjét a lámpáról.
Az amerikai diplomácia szemlátomást igyekszik összes arab barátját győzködni, hogy gyakoroljanak nyomást a palesztinokra, engedménytétel érdekében. A New Yorkban tartózkodó Clintonnak Abdallah szaúdi trónörökössel, valamint II. Abdalláh nevű jordániai királlyal való találkozó is szerepelt a programjában. (A szaúdi trónörökössel való megbeszélésre azonban más fontos kérdést is napirendre tűztek: az olajár ügyét.) Madeleine Albright külügyminiszter eközben Amr Mussza egyiptomi és Szaud el-Feiszal herceg szaúdi külügyminiszterrel tárgyalt. A Clinton-Arafat találkozó előtt Albright személyesen is igyekezett "puhítani" a palesztin vezetőt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!