Árpád
-2 °C
4 °C

Összetűzés a jeruzsálemi szent helyen

2000.09.28. 13:49
Verekedésig fajuló összetűzés tört ki a palesztinok és az izraeli rendőrség között Jeruzsálem legszentebb helyén, az Al Aksza mecset közelében. Az incidenst a nacionalista Likud párt egyik keményvonalas tagjának látogatása váltotta ki. Barak és Arafat az amerikai elnökválasztások időpontja, november 7-e előtt békét szeretnének kötni, de ehhez Jeruzsálem státusáról kellene megegyezniük.
A jeruzsálemi Sion-hegyen álló Al Aksza mecset környékére látogató izraeli keményvonalas politikust, Ariel Sharont a párt parlamenti frakciója és testőrök serege kísérte. A látogatás ellen tüntető palesztinok ,,Allah Akbar" (Isten Mindenható) kiáltásokkal a látogató csoport felé indultak el, és az izraeli rendőrök könnygázgránáttal és gumilövedékekkel próbálták őket megállítani.

Siratófal, 2000. szeptember 28. 11:47
Az összecsapásban hét palesztin és 25 izraeli rendőr sérült meg. A Likud párti politikus azért látogatott az Al Aksza mecsethez, hogy Izrael megerősítse rendelkezési jogát az építmény felett. A mecset a muzulmán vallás harmadik legfontosabb ereklyéjét őrzi, a Templomhegy zsidó vallási szimbólumokkal is telített.

Jeruzsálem státusa kardinális kérdés

Jeruzsálem státusa a hozzá kötődő vallási szimbólumok miatt az arab-izraeli béketárgyalás kardinális kérdése. A legutóbbi Camp David-i tárgyalás is azért végződött kudarccal, mert Jeruzsálem kérdésében nem sikerült megegyezniük a feleknek.

A legfontosabb vallási szimbólum
A Sion-hegy, vagy Haram al-Sharif a zsidók és a muzulmánok szent helye. A Siratófal melletti hely a zsidók számára a régóta várt megváltás helyszíne, a Messiás eljövetelének színtere. A muzulmánok hite szerint Haram al-Sharif - Nemes Szentély - az a hely, ahonnan a próféta Mohamed egy szárnyas lovon felment a mennybe. Ugyanitt tanulta meg Mohamed az imádkozást is.
Ehud Barak izraeli miniszterelnök szeptember 25-én, hétfőn találkozott szülőfalujában, Kohav Yair-ban, a palesztinok vezetőjével, Jasszer Arafattal. A találkozón csupán ,,véleménycsere" történt, nem tárgyaltak a békeszerződésről. A felek a novemberi amerikai elnökválasztás előtt szeretnének teljes békeszerződést kötni, ezért a tárgyalódelegációk a közeljövőben Amerikában folytatják az egyeztetéseket.

Nemzetközi igazgatás

Jeruzsálem státusáról legutóbb az izraeli külügyminiszter, Shlomo Ben-Ami állt elő egy érdekes javaslattal. Ajánlata szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja - Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - igazgatása alá kerülne a Sion-hegy, vagy ahogy a muzulmánok nevezik, Haram al-Sharif.

A nemzetközi igazgatás Izraelben ellentmondásosnak bizonyulhat, miután az ENSZ-szel való kapcsolata nem konfliktusmentes. A palesztinok viszont Kelet-Jeruzsálemet megalakulandó államuk fővárosának szeretnék.

Barak elfogadja Jeruzsálem megosztását

Ehud Barak ragaszkodik a Sion-hegyhez
Ehud Barak, izraeli kormányfő először nyilatkozott olyan szellemben, hogy Jeruzsálem megosztható, és két része a két állam - Izrael illetve Palesztina - egymás mellett létező fővárosa lehet. A kormányfővel készített interjúból a Jerusalem Post csütörtöki száma közölt részleteket.

Barak szerint az izraeli-palesztin békeszerződésbe belefoglalható, hogy Jeruzsálem és el-Kudsz ("a Szent Város" - Jeruzsálem arab neve) a két állam egymás mellett élő fővárosa.

Barak szerint a megállapodásnak megfelelő biztonsági garanciák mellett tartalmaznia kell majd annak elismerését, hogy a ciszjordániai ültetvények telepeseinek 80 százaléka Izrael fennhatósága alá tartozik, s azt, hogy Jeruzsálemben, Izrael állam nemzetközileg elismert fővárosában - amely "fontosabb, mint Dávid király óta bármikor is volt".

Jeruzsálem és el-Kudsz olyan lesz, mint két egymás mellett élő főváros - mondotta az interjúban Barak, emlékeztetve korábbi sarkalatos kijelentésére, amely szerint soha egyetlen izraeli kormányfő sem volna hajlandó olyan szerződést aláírni, amely a Sion-hegy feletti fennhatóságot palesztin vagy muzulmán intézmény kezébe adja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?