Emília
18 °C
26 °C

Végveszélyben az izraeli palesztin béke

2000.09.29. 15:39
A csütörtökön megkezdett zavargások pénteken és szombaton folytatódtak Jeruzsálemben: a szent város legszentebb helyein kitört utcai harcnak több mint tíz áldozata van, a sebesültek száma több százra tehető. A legfrissebb jelentések szerint szombaton délelőtt újabb összecsapások voltak a Gáza-övezetben, délelőtt pedig többezres tüntető tömeg csapott össze a rendőrséggel.

Szombatra virradóra tíz fölé emelkedett a csütörtökön kitört jeruzsálemi zavargások halálos áldozataink száma Izraelben. Szombat reggel a javarészt palesztinok lakta Ciszjordániában és a Gázai övezetben 26 palesztin megsérült, egyikük válságos állapotban van.

A tűzfészkek egyike a ciszjordániai Hebron volt, ahol tíz palesztin sérült meg az izraeli biztonsági erőkkel való utcai összetűzésekben. Az izraeli karhatalom gumibevonatú lövedékeket és könnygázt vetett be az itt-ott gyülekező palesztin tömegek szétoszlatására.

A korábbi összetűzések nyomán több palesztin szervezet felszólította a palesztin lakosságot, hogy tekintse a szombatot a megemlékezés napjának, és tüntetésekkel, valamint általános sztrájkkal tegye keservesen emlékezetessé ezt a napot az izraeli hatóságok számára. A felhívás nyomán szombaton délelőtt több ezer dühös palesztin csapott össze az izraeli hatóságokkal.

Heves összecsapások voltak szombaton palesztin tüntetők és izraeli katonák között Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Jeruzsálemben is. Mindkét részről használtak tűzfegyvereket. Az összecsapásokaban egy 14 éves palesztin fiú haslövést kapott és meghalt. Több mint 200 palesztin megsérült, 14 közülük súlyosan, egyikük kómába esett. Izraeli sebesültekről nem érkezett jelentés.

Tízezrek tüntettek Izrael ellen

A leghevesebb összecsapások a ciszjordániai Nábluszban, illetve a Gázai övezetben, Kfar Darom és Necárim zsidó telepek közelében voltak.

Nábluszban egy tízezer fős tüntetés után álarcot viselő palesztin tüntetők géppisztolyból és pisztolyból lőttek izraeli katonákra, de nem történt sebesülés a katonák soraiban. A katonák éles lőszerrel viszonozták a tüzet. Ekkor kapott halálos lövést egy 14 éves fiú; mintegy negyven tüntető megsérült.

Az izraeli hadsereg egy szóvivője közölte, hogy izraeli katonák éles tölténnyel lőttek a palesztin tüntetőkre a Gázai övezet egyes helyein is, de - mint mondta - csak olyan esetben folyamodtak ehhez, amikor a katonák élete veszélyben forgott. Más helyeken gumival bevont fémlövedékeket használtak. Egy ilyen gumibevonatú fémlövedék okozta fejsérülés következtében jutott a klinikai halál állapotába egy 17 éves palesztin fiatalember a Gázai övezet Rafah nevű településén.

Izrael-ellenes tüntetéseket rendeztek a Libanon déli részén élő palesztinok is. Több ezer palesztin tüntetett az Ain-el-Hilua menekülttáborban. A legnagyobb libanoni palesztin menekülttáborban Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak a tüntetők, és elégettek egy bábut, amely Ariel Saron izraeli jobboldali politikust jelképezte.

A palesztin rendőrök tehetetlenek

Az izraeli hadsereg többször is felszólította a palesztin rendőrséget, hogy akadályozza meg a tüntetéseket, illetve vegye elejét az erőszakos cselekményeknek. Izraeli vélemények szerint hasztalan kérték erre a palesztin felet. Palesztin illetékesek szerint azonban igenis közbeléptek ott, ahol szükséges és lehetséges volt. Nábluszban a palesztin rendőrök megpróbálták útját állni a több ezer palesztin tüntetőnek, de több százan áttörtek a kordonon, és eközben több palesztin rendőr megsérült.

Péntek este óta a fegyveres összecsapások a főváros mellet az ország más területeire is áthúzódtak. Hírügynökségi jelentések szerint a palesztin-izraeli határon közösen járőröző határőr osztag izraeli tagjaira tüzet nyitottak és két katonát súlyosan megsebesítettek feltehetően palesztin fegyveresek. A Óvárosban az izraeli biztonsági erők pénteken hét palesztint lőttek agyon és 220-at sebesítettek meg a kelet-jeruzsálemi Mecsetek terén, míg szerda óta két izraeli katona lelte halálát a palesztin területeken végrehajtott három támadásban.

Szombaton is folytatódtak az utcai zavargások

Az eseményekre reagálva az ENSZ főtitkára, Kofi Annan pénteken, az esti órákban telefonon beszélt Ehud Barak izrael miniszterelnöknek és Jasszer Arafat palesztin vezetővel. Annan arra kérte az egyre fokozódó Jeruzsálemi feszültség csillapításában érintett politikusokat, hogy tegyenek meg mindent a kialakult helyzet rendezése érdekében.

A Fehér Ház is rendezésre szólít

Előzőleg Madeleine Albright amerikai külügyminiszter hívta föl Arafatot és az izraeli diplomácia vezetőjét, Slomo Ben Amit, hogy tárgyalási erőfeszítéseik folytatására ösztökélje őket az amúgy is haldokló békefolyamatra mért újabb csapás után.

A Fehér Ház elítélte az erőszakot izraeli és palesztin oldalon egyaránt. A washingtoni külügyminisztérium is szokás szerint mindkét felet önmérsékletre intette, ám ezúttal célzott a feszültség kiváltójára. Szóvivője, Richard Boucher ugyanis megjegyezte, hogy Ariel Saron Likud-vezér templomhegyi vizitje feszültséget szított.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán a Gáza-övezetben két bombamerényletet is elkövettek. A palesztin szélsőségesek számlájára írt támadás következtében egy izraeli katona meghalt; az áldozatot pénteken, a zsidó újév, a Rosh Hoshanah előtt egy nappal temetik.

Jeruzsálem státusa az arab-izraeli béke megkötésének egyik kardinális kérdése. Az arabok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék megalakuló államuk fővárosául, minden jel szerint Ehud Barak izraeli miniszterelnök is kész elfogadni Jeruzsálem megosztását.