Taksony
-2 °C
3 °C

Buszrobbantás Jeruzsálemben

2003.06.11. 16:54
Tizenhárom halálos áldozata van a szerda délután végrehajtott jeruzsálemi öngyilkos buszrobbantásnak. Az akcióért a Hamasz vállalta a felelősséget. Izrael egy órával a merénylet után rakétatámadást intézett Gáza környéke ellen.
Valószínűleg öngyilkos merényletet követtek el a tizennégyes buszon Jeruzsálem belvárosában, a Jaffa úton. Az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint tizenhárom ember vesztette életét a merényletben, és a CNN szerint hatvannyolcan megsebesültek, köztük tizenöten súlyosan. A robbanás a busz tetejének egy részét is leszakította.

A Hamász bosszúra szólított

A Jaffa út a belváros üzleti negyedében fekszik, és a város egyik legforgalmasabb útja.

A merényletet a Hamász palesztin szélsőséges mozgalom fegyveres szárnya vállalta magára. Az Ezzedin el-Kasszám Brigádok a Hamász internetes honlapján közölte, hogy öngyilkos merénylő robbantotta fel a "cionista" autóbuszt egy "mártír műveletben".

Ahmed Jaszin sejk, a Hamász szellemi vezetője a Reutersnak kijelentette, hogy a merénylet válasz volt a Hamász egyik vezetője ellen kedden végrehajtott izraeli támadásra. (Abdelaziz ar-Rantiszi az izraeli rakétatámadást könnyebb sérüléssel élte túl.) Jaszin sejk azzal fenyegetőzött, hogy Izrael még további merényletekre számíthat, mondván "a válasz még nem fejeződött be".

Izrael szerint nincs összefüggés az ar-Rantiszi elleni támadás és a nyugat-jeruzsálemi öngyilkos merénylet között. Raanan Giszin, Ariel Saron izraeli miniszterelnök szóvivője a CNN-nek kifejtette, hogy Izraelnek akkor is terrortámadások példátlan erejű hullámával kellett volna szembenéznie, ha nem intéz támadást ar-Rantiszi ellen.

Izrael folytatja harcát a palesztin szélsőségesek ellen - jelentette ki szerdán Ariel Saron izraeli miniszterelnök, az aznapi jeruzsálemi merényletre reagálva, amely 16 ember életét oltotta ki. "Izrael a teljes megsemmisítésig üldözni fogja a terroristákat és megbízóikat. Mindent meg fogok tenni, hogy megvédjem Izrael polgárait" - mondta az izraeli határőrség egy ünnepségén. Az izraeli kormányfő ugyanakkor megerősítette elkötelezettségét a békefolyamat folytatása mellett - jelentette az amerikai AP hírügynökség. Az erőszakos cselekmények leállítására szólította fel szerdán Mahmúd Abbász palesztin kormányfő mind a palesztin radikálisokat, mind pedig Izraelt.

Izraeli helikopterek szerdán délután rakétatámadást intéztek Gáza város környéke ellen és legalább hét palesztint megöltek, köztük a Hamász fegyveres szárnyának egyik vezetőjét. A hét palesztin halott egyike Tito Masszud, a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddin el-Kasszám Brigádoknak az egyik vezetője volt. Rajta kívül az izraeli rakéták megölték a szélsőséges szervezet másik aktivistáját is, aki szintén a gépkocsiban utazott - közölték kórházi források. A négy további halálos áldozat arra haladó járókelő volt - írta a Reuters. Szemtanúk szerint több palesztin teteme teljesen elégett a támadás következtében és megsemmisült a célba vett gépjármű is.