Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az amerikai hadsereg Jézus-politikája

2005.12.22. 12:34
Az amerikai hadsereg lelkészei kétségek közt vergődnek, nem tudják, imádkozhatnak-e Jézus nevében, írja a Washington Times. Egyikük többnapos éhségsztrájkba kezdett Washingtonban, a Fehér Ház előtt.

"A tengerészet lelkésze voltam, amíg ki nem rúgtak, mert Jézus nevében imádkoztam" - mondta el Gordon Klingenschmitt hadnagy, aki minden este misét tart és éhségsztrájkol a Lafayette parkban, írja a Washington Times.

Az éhségsztrájk célja, hogy meggyőzze Busht egy olyan rendelet kiadásáról, amelyben az elnök engedélyezi a hadsereg lelkészeinek a saját vallási hagyományaik szerinti imádkozást. Az amerikai Jogi és Igazságügyi Központ már 173 ezer aláírást gyűjtött össze az imádkozás szabadságát támogató petícióhoz. A kongresszusi képviselők közül 73 szintén csatlakozott a támogatókhoz. Az elnöknek október 25-én írt levelükben aggodalmukat fejezték ki: "a hadsereg lelkészeinek egyre nehezebb dolguk van, amikor Jézus nevét akarják használni az istentiszteleteken.

Vallási cenzúra

A hadsereg hivatalosan bármilyen istentisztelet engedélyez, Klingenschmitt hadnagy szerint viszont az evangélikusok hátrányos helyzetben vannak. A hadnagy példaként saját kiképzését említi a Newport Tengerészeti Lelkész Iskolájában, ahol "az oktatók mappákkal a kezükben ülnek és értékelik a munkát. Aki Isten nevében imádkozik, azt megdicsérik, aki Jézus nevében, azt eltanácsolják".

A muzulmánok, a zsidók és római katolikusok viszont nem imádkozhatnak Allahhoz, a Szentháromsághoz, de héberül sem, tette hozzá a hadnagy.

Billy Baugham tiszteletes, Greenvill Nemzetközi Evangélikus Lelkészközösségének vezetője elmondta, hogy "a többi vallás szófordulatainak korlátozása további vizsgálatokat igényel. Egy muzulmánról se tudunk, akit eltiltottak volna attól, hogy Allahhoz imádkozzon, egy rabbit se dorgáltak meg azért, mert utalt a hanukára, és egy papot sem utasítottak rendre azért, mert imádságában Máriát emlegette".

Erin Bailey hadnagy, a hadsereg szóvivője szerint a tengerészet nem tiltja meg, hogy bárki Jézust, Allahot vagy bármilyen más istenséget szólítson meg az istentisztelet alatt. Minden más közösségi rendezvényen "a tengerészet lelkészeinek tekintettel kell lenniük az összes jelenlévőre, ha lelkiismereti okokból erre nem képesek, úgy visszautasíthatják a meghívást" - mondta el. "Klingenschmitt hadnagyot hivatalosan nem büntette meg senki, és senki nem tervezi eltávolítását a szolgálatból" - tette hozzá.

Klingenschmitt hadnagy ennek ellenére azt állítja, hogy jövő hónapban elveszítheti állását, és kilakoltathatják szolgálati lakásából.

Precedens

Nem a hadnagy az egyetlen, aki Jézus nevének használatáért küzd, a tengerészetnek két bírósági ügye is folyamatban van, amelyeket 50 keresztény lelkész indított, mert szerintük a tengerészet diszkriminálja az evangélikusokat és a pünkösdistákat.

Baugham tiszteletes elmondta, hogy a 350 külföldön tartózkodó lelkész számára augusztustól új irányelvek léptek életbe azok után, hogy több panasz is érkezett a légierő Colorado Springs-i akadémiájáról. A légierő irányelvei megengednek "rövid és vallásfüggetlen istentiszteleteket" a hadsereg rendezvényein annak érdekében, hogy "az esemény komolyabb és ünnepélyesebb legyen, nem pedig azért, hogy vallásos értékeket népszerűsítsenek". Baugham szerint "ha csak a kormány engedélyezheti a prédikációk szövegét, a lelkész rákényszerül arra, hogy a kormány szócsöve legyen".