Jeromos
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Helyreigazítás helyett olvasói levél

2002.03.07. 21:08
- "A Washington Post véleményrovatában megjelent, egyéni álláspontot tükröző cikknek az Egyesült Államokban az itteni magyarságot leszámítva nem volt különösebb visszhangja" - jelentette ki Jeszenszky Géza washingtoni magyar nagykövet.
Az amerikai hivatalos értékelés nem esik egybe az írásban foglaltakkal, amit a cikkel kapcsolatos gyors hivatalos állásfoglalás is tükrözött - áll Jeszenszky Géza közleményében. Mindehhez azt is hozzáfűzte: "Általában is jól ismerik Magyarországot, eredményeit és törekvéseit. Úgy vélem, hogy ez utóbbit az írás nem befolyásolja érdemben, hiszen például más lapokban több kedvező elemzés is megjelent az elmúlt napokban."

A washingtoni nagykövet úgy ítéli meg, hogy a cikknek négy komoly tévedést tartalmazó állítása van: a 30-as évekre emlékeztető nacionalista törekvések, a hallgatólagos szövetség antiszemitákkal, a mindezek miatt lemondott fehér házi találkozó és az, hogy a Bush-kormány az ellenzék győzelmét kívánja.

A nagykövetnek azt mondták Magyarország fontos szövetséges

"Az amerikai külügyminisztérium rövid időn belül megadta a kormány összes illetékes intézményének egyeztetett válaszát. Ez megerősítette, hogy Magyarország fontos szövetséges, méltányolják segítségét a terrorizmus elleni világméretű harcban. Bush elnök telefonja is jelezte, hogy nem a cikk által felsorolt okok miatt nem került sor a fehér házbeli találkozóra. Még az idén számítanak egy kormányfői látogatásra, kapcsolataink további felfutására. Az pedig egyértelmű, hogy az Egyesült Államok nem avatkozik be más országok választási küzdelmeibe, így a magyarországiba sem" - áll Jeszenszky Géza nyilatkozatában.

Hála a sok olvasói levélnek, nincs több teendő

A nagykövet mindezt figyelembe véve leszögezte: "Nem kívánunk az indokoltnál nagyobb figyelmet fordítani az ügyre. A téves állításokat és beállításokat azonban korrigálni kell, és már igen sok olvasó jelezte nekünk, hogy ezt megtette a szerkesztőségnek küldött levélben. Ha ezek megjelennek, akkor nekünk az írással kapcsolatban nincs további teendőnk. Ettől függetlenül azonban reméljük, hogy a közeljövőben egy olyan írás is megjelenik a lapban, amely tág perspektívában mutatja be Magyarország mai helyzetét, eredményeit, szövetségesi szerepét, tükrözi a rólunk alkotott kedvező hivatalos képet, és reagál a megalapozatlan beállításokra is."