Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Helyreigazítás helyett olvasói levél

2002.03.07. 21:08
- "A Washington Post véleményrovatában megjelent, egyéni álláspontot tükröző cikknek az Egyesült Államokban az itteni magyarságot leszámítva nem volt különösebb visszhangja" - jelentette ki Jeszenszky Géza washingtoni magyar nagykövet.
Az amerikai hivatalos értékelés nem esik egybe az írásban foglaltakkal, amit a cikkel kapcsolatos gyors hivatalos állásfoglalás is tükrözött - áll Jeszenszky Géza közleményében. Mindehhez azt is hozzáfűzte: "Általában is jól ismerik Magyarországot, eredményeit és törekvéseit. Úgy vélem, hogy ez utóbbit az írás nem befolyásolja érdemben, hiszen például más lapokban több kedvező elemzés is megjelent az elmúlt napokban."

A washingtoni nagykövet úgy ítéli meg, hogy a cikknek négy komoly tévedést tartalmazó állítása van: a 30-as évekre emlékeztető nacionalista törekvések, a hallgatólagos szövetség antiszemitákkal, a mindezek miatt lemondott fehér házi találkozó és az, hogy a Bush-kormány az ellenzék győzelmét kívánja.

A nagykövetnek azt mondták Magyarország fontos szövetséges

"Az amerikai külügyminisztérium rövid időn belül megadta a kormány összes illetékes intézményének egyeztetett válaszát. Ez megerősítette, hogy Magyarország fontos szövetséges, méltányolják segítségét a terrorizmus elleni világméretű harcban. Bush elnök telefonja is jelezte, hogy nem a cikk által felsorolt okok miatt nem került sor a fehér házbeli találkozóra. Még az idén számítanak egy kormányfői látogatásra, kapcsolataink további felfutására. Az pedig egyértelmű, hogy az Egyesült Államok nem avatkozik be más országok választási küzdelmeibe, így a magyarországiba sem" - áll Jeszenszky Géza nyilatkozatában.

Hála a sok olvasói levélnek, nincs több teendő

A nagykövet mindezt figyelembe véve leszögezte: "Nem kívánunk az indokoltnál nagyobb figyelmet fordítani az ügyre. A téves állításokat és beállításokat azonban korrigálni kell, és már igen sok olvasó jelezte nekünk, hogy ezt megtette a szerkesztőségnek küldött levélben. Ha ezek megjelennek, akkor nekünk az írással kapcsolatban nincs további teendőnk. Ettől függetlenül azonban reméljük, hogy a közeljövőben egy olyan írás is megjelenik a lapban, amely tág perspektívában mutatja be Magyarország mai helyzetét, eredményeit, szövetségesi szerepét, tükrözi a rólunk alkotott kedvező hivatalos képet, és reagál a megalapozatlan beállításokra is."