Jenő
-2 °C
6 °C

Nemzeti egységkormány Belgiumban

2008.03.20. 12:07
Létrejött, és csütörtökön leteszi a hivatali esküt II. Albert király előtt az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata politikus vezette, ötpárti új belga kormány. A kormányban a flamand és a vallon kereszténydemokraták, valamint a flamand és a vallon liberálisok mellett helyet kaptak a vallon szocialisták is.

Belgiumnak a tavaly június 10-én tartott választások óta nem volt stabil kormánya. Addig szocialista-liberális koalíció kormányzott, Guy Verhofstadt flamand liberális politikus vezetésével. A koalíció a választásokon vereséget szenvedett, és az új helyzetben mindenki jobbközép - kereszténydemokrata-liberális - kormánykoalícióra számított.

De a 47 éves Yves Leterme, a vallon atyától és flamand anyától származó flamand kereszténydemokrata pártvezér hosszú hónapokon át nem volt képes elfogadtatni a kormánykoalícióra kiszemelt vallon pártokkal - így a vallon kereszténydemokratákkal sem - azokat az államreform-javaslatait, amelyek a két népközösség és a két tartomány eddiginél is nagyobb önállóságát célozzák.

A holland nyelvű flamandok szívesen lazítanák tovább a szövetségi állam belső összetartó kötelékeit, hiszen ők a jómódúbbak, ők a nagyobb adófizetők, a francia ajkú vallonok pedig értelemszerűen a támogatások nagyobb címzettjei.

Leterme már kétszer feladta a próbálkozást - karácsony előtt olyannyira, hogy az uralkodó, ezt megelégelve, ismét Verhofstadtot bízta meg kormányalakítással, de csak ideiglenes jelleggel, az idei húsvétig tartó időszakra.

Időközben az eredetileg jobbközép koalíció megalakítására irányuló tárgyalásokba, - valamint a "karácsonytól húsvétig" működő ideiglenes kormányba - bevonták a vallon szocialistákat is, most tehát Leterme vezetésével csaknem "nemzeti egységkormány" alakult Belgiumban.

A Leterme által szorgalmazott államreform kérdését azonban nem oldották meg: a reformfolyamatot két szakaszra osztották, és ma még csak az első, kevésbé jelentős lépcső tartalmában van egyetértés. A reformok második, fontosabb témakörökkel kapcsolatos szakaszát nyárra tervezik kidolgozni. A nézeteltéréseket tehát nem számolták fel, csupán a szőnyeg alá söpörték.

Leterme kormányában 15 miniszter van, nyolc flamand, illetve hét vallon. A hét államtitkári poszt közül a vallonok ötöt kaptak. Az ország lakosságán belül a flamandok enyhe túlsúlyban vannak. Belgiumban hosszú évek óta élő hagyomány, hogy a miniszterelnök flamand, de a tárcákat méltányosan igyekeznek elosztani.

A külügyminiszteri tisztet továbbra is Karel de Gucht flamand liberális politikus tölti be. Az új kormány megalakulásával távozik a politika élvonalából - bár a szenátusnak tagja marad - Guy Verhofstadt, aki a tavaly júniusi választások előtt kétszer négy éven át volt Belgium miniszterelnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?