Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Menekülnek a menekültek Johannesburgban

2008.05.19. 13:39
Kapcsolódók (13)
Folytatódott a pogrom hazájukat az elnyomás és a lehetetlen gazdasági helyzet miatt elhagyni kényszerült zimbabwei menekültek ellen Johannesburgban. A dél-afrikai rendőrség eddig 250 zavargót tartóztatott le, jellemző, hogy a zimbabweiek állítólagos bűnözése miatt lincselők javát fosztogatáson érték. Eddig tizenöten vesztették életüket.

Közösségi házakban és rendőrállomásokon keresnek menedéket a dél-afrikai Johannesburgban a többségében zimbabwei menekültek, miután hétfőn is folytatódtak a város szegénynegyedeiben a hétvégén kitört idegenellenes zavargások. A menekültekre a helyi szegények támadtak rá, mert szerintük a menekültek elveszik előlük a munkát és bűnöznek.

A zavargások során eddig 250 embert tartóztattak le, legtöbbjüket lopásért és fosztogatásért. A rendteremtést akadályozza, hogy a lincselő tömeg több helyen barikádokat emelt.

Több dél-afrikai lap is sokkoló képeket közölt a zavargásokról. Volt olyan zimbabwei menekült is, akit élve gyújtottak föl a helyiek, másokat pedig halálra vertek vagy rugdostak.

Dél-Afrikába az elmúlt évekbe rengeteg bevándorló érkezett Zimbabwéból, ahonnan az egyre rosszabb gazdasági helyzet és Robert Mugabe elnök elnyomó rezsimje elől menekültek. Becslések szerint legalább 3 millióan hagyták el az országot.

Zimbabwéban amúgy most az elnökválasztás megismételt második fordulójára készülnek. Az első fordulóban ugyan a független megfigyelők és az ellenzék szerint az ellenzéki jelölt Morgan Tsvangirai abszolút többséget szerzett, de a hetekig húzódó szavazatszámlálás végül csak 47-43 arányú győzelmét hozta ki, így megismételt szavazásra van szükség.

Az ellenzék ezt a kezdetben bojkottálni tervezte, mivel Mugabe erőszakszervezetei már a hetekig húzódó számlálás alatt megkezdték az ellenzékiek módszeres zaklatását. Az ellenzéki MDC szerint a hadsereg pedig merényletet készített elő Tsvagirai ellen.