Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szent háborút hirdettek Etiópia ellen az iszlámisták

2006.10.09. 15:52
A szomáliai iszlámisták szerint Etiópia nehéz fegyverzettel felszerelt csapatokkal behatolt az ország területére. A szomáli kormányhadsereg visszafoglalta a kulcsfontosságú Bur Haqabát, a szélsőségesek dzsihádot hirdettek Etiópia ellen.

Etiópiát vádolják a kilcsfontosságú város, Bur Haqaba elfoglalásával a szomáliai iszlámista szélsőségesek. Bur Haqaba félúton fekszik az iszlámisták kezére került főváros, Mogadishu és Baidoa között, ahol a kormányerők egyik legnagyobb bázisa van.

Az iszlámisták ezért dzsihádot hirdettek Etiópia ellen, jelentette a BBC. "Nehézfegyverzetű etióp csapatok hatoltak be Szomáliába" - jelentette be Sejk Sarif Sejk Ahmed, a szélsőségesek egyik mérsékletnek tartott vezetője. "A történelem eddig azt mutatja, hogy a szomálik mindig nyernek az idegen támadók ellen" - tette hozzá.

A Bur Haqaba-i szemtanúk szerint is etióp támogatással foglalták el a várost a szomáli kormányhadsereg katonái. A kormány egyelőre nem reagált a vádakra. Pedig június óta Bur Haqaba bevétele az első hadi sikerük, az iszlámisták akkor foglalták el Mogadishut, majd Szomália déli részének javát.

A BBC baidoai tudósítója szintén látott etióp csapatokat, jelentése szerint teherautókon mintegy kétszáz etióp katona érkezett a városba.