József, Bánk
-7 °C
0 °C

Kerryt megfigyelte az FBI

2004.03.23. 20:04
John Kerryt, a Demokrata Párt várható elnökjelöltjét több mint egy éven át megfigyelte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Richard Nixon elnöksége idején, amikor a Vietnamot megjárt és kitüntetésekkel leszerelt katonaként Kerry a háború ellen tiltakozó veteránok szervezetének szóvivője volt.
A The Washington Post keddi beszámolója szerint az FBI szoros figyelemmel kísérte a Vietnami Veteránok a Háború Ellen (VVAW) szervezetében tevékenykedő John Kerryt 1971-72-ben, mígnem az illetékesek a megfigyelés beszüntetését javasolták, amikor Kerry képviselőjelöltként indult a választásokon, és az FBI ügynökei úgy ítélték meg, hogy nincsen köze semmiféle erőszakos cselekményekhez vagy ilyen kilengésekre hajlamos csoportokhoz. A megfigyelést azzal az indoklással rendelték el, hogy fennáll a felforgatása gyanúja.

A dokumentumok szerint a jelentéseket továbbították Edgar Hoover FBI-igazgatónak, sőt magának Richard Nixon elnöknek is. Douglas Brinkley, egy Kerryről szóló új könyv szerzője a lapnak elmondta, hogy az FBI 1971-ben kitüntetett figyelemben részesítette a VVAW veterán szervezetet. A Fehér Házban Kerryt, a szervezet szóvivőjét "ifjú demagógként" emlegették.

John Kerryt nem a megfigyelés ténye, hanem csak a dosszié "szürreális vastagsága" lepte meg. 1987-ben, a szenátusba választása után két évvel kikérte aktáinak másolatát, de most úgy látja, hogy az FBI a dokumentumoknak csak egy részét adta ki neki annak idején. A massascusettsi szenátor megjegyezte, hogy a mai FBI ugyan nem azonos az Edgar Hoover-féle intézménnyel, de annak a tudata, hogy valaki után békés tiltakozás miatt kémkedjenek, "még inkább arra késztet minket, hogy megbecsüljük a polgári jogokat és az alkotmányt".

John Kerry szóvivője szerint csak a jelölt becsületére válik, ha a Hoover-féle FBI és a Nixon-féle Fehér Ház ennyire odafigyelt rá. A szóvivő azt is hozzátette, hogy Kerry a VVAW egyik vezetője volt, végül azonban megvált a szervezettől, miután arra a következtetésre jutott, hogy hatékonyabban szembeszállhat a háborúval, ha közhivatalra pályázik.