Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Ügynökváddal támadják a szlovákiai magyar politikust

2006.06.01. 11:49
Ügynökmúlttal vádolta a Magyar Koalíció Pártjának egyik jelöltjét egy szlovák napilap. Jakab valóban szerepel a nyilvánosan is elérhető ügynöklistákon, de nem beszervezettként. A történeti hivatal igazolta, hogy múltjában nem találtak semmi terhelőt.

Ügynökváddal hozakodott elő a Magyar Koalíció Pártjának egyik jelöltjével szemben a liberális SME napilap Szlovákiában, két héttel az előrehozott választások előtt. A lap szerint a párt listájának 21. helyén álló Jakab Elemér szerepel a hírhedt kommunista titkoszolgálat, az StB ügynöklistáján. Jakab az Új Szó poszonyi magyar napilapban cáfolta a vádakat.

Jakab neve valóban szerepel a tavaly nyilvánosságra került listán, de nem ügynökként, hanem bizalmasként. A "bizalmasokkal" nem irattak alá beszervezési iratokat, igazolhatatlan, hogy valóban együtt működtek-e. Jakabról már korábban tudott volt, hogy bizalmasként szerepel a listán. A Nemzeti Emlékezet Hivatala - melynek honlapján elérhető az ügynöklista - igazolást adott ki Jakabnak arról, hogy személyét illetően "semmilyen terhelő bizonyíték nem létezik".

Az MKP kiáll a megtámadott politikus mellett. Bugár Béla, a párt elnöke szerint a párt vezetése tisztában volt Jakab múltjával. A jelöltállítás előtt mérlegelték is múltját, de nem találtak semmi terhelőt.

Bugár szerint "az ügy felmelegítése" egyértelműen a választási hecckampány része.