Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kerry vízummentességet ígér a magyaroknak

2004.10.22. 16:23
Magyarország sokat tett határőrizete és belbiztonsága javításáért, ezért elnökként a magyar vízummentességen fog dolgozni, jelentette ki John Kerry. A demokrata elnökjelölt az '56-os forradalomra emlékezve háláját fejezte ki azért, hogy magyar katonák áldozzák életüket a "közös iraki ügyért".
Vízummentességet ígért az 1956-os forradalmat méltató beszédében a magyaroknak John F. Kerry. Mivel Magyarország az EU tagjaként komoly lépéseket tett belbiztonságának és határőrizetének javítására, elnökként azon fog munkálkodni, hogy Magyarországra is kiterjesszék az amerikai vízummentességet, áll a demokrata elnökjelölt közleményében.

A forradalmat méltatva Kerry köszöntötte "a magyarokat, akik oly nagy mértékben járultak hozzá a kommunizmus bukásához". "Büszke vagyok arra, hogy a nemzet szerves részét alkotó amerikai magyarság nagyszerű közösségének oly sok tagja támogat engem", írja az elnökjelölt.

Kerry háláját fejezte ki azért is, hogy az amerikaiak szövetségeseként Magyarország is harcol a terrorizmus ellen, illetve hogy "magyar katonák kockáztatják, sőt áldozták fel életüket" a "közös iraki ügyért".

A dokumentum szerint az etnikai kisebbségeknek normális életet kell élniük Közép- és Kelet-Európában, bárhol akarjanak is élni. Megválasztása esetén John Kerry elnökként azon fog munkálkodni, hogy teljes politikai, kulturális és szabadságjogokban részesüljenek Közép-és Kelet-Európa népei, olvasható a dokumentumban, amely utal a két ország kétszáz éves történelmi kapcsolatára.