Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Sárga sztreccspulcsiban lett kormányfő

2006.02.27. 12:48
Jamaika történelmében először nőt választottak miniszterelnöknek. Portia Simpson Miller a visszavonuló P. J. Pattersont váltja, a kormánypárton belüli győzelmét testére feszülő, rikító sárga pulóverben ünnepelte.

Feszülős, rikítósárga pulóverben ünnepelte miniszterelnöki győzelmét Jamaika első női kormányfője. Portia Simpson Millert a hét végén választott a pártelnöknek a kormányzó Nemzeti Néppárt, ezzel eldőlt, hogy a hatvanéves politikusasszony veszi át a hatalmat a heteken belül visszavonuló, tizennégy éve kormányzó P. J. Pattersontól.

A most önkormányzati miniszterként dolgozó Simpson Miller szoros versenyben győzte le a nála esélyesebbnek tartott Peter Phillips nemzetbiztonsági minisztert, akit az elemzők egyértelműen Patterson utódjának tartottak.

Phillips az országban uralkodó erőszak miatt veszthette el a párton belüli szavazást. A BBC jelentése szerint amióta átvette a nemzetbiztonsági tárcát, négyezer gyilkosságot követtek el a szigetországban.

A hetvenes évek óta a politika élvonalába tartozó Simpson Miller 1775 szavazatot szerzett pártja elnökválasztásán, Phillipset 1538-an támogatták.

Proletárok kedvence

Bár az elemzők szerint Simpson Miller nem egy államfői alkat, népszerűsége vitathatatlan. A fiatalosan öltöző, rikító kosztümöket is viselő miniszterasszony Jamaika egyik legszegényebb nyomornegyedéből küzdötte fel magát a politika élvonalába. "Elszánt, tüzes asszony, akit főként a nők, a szegények és a munkanélküliek támogatnak" - jellemezte a politikust a BBC-nek a jamaikai közszolgálati rádió kommentátora, Kathy Barrett.

Simpson Miller nehéz helyzetben veszi át a hatalmat. A most távozó Patterson ugyan három egymást követő választáson is sikerre vitte a Nemzeti Néppártot, kormánya egyre több kritikát kap az erőszakos bűnözés terjedése miatt, ráadásul korrupciós vádak is felmerültek kabinetje tagjai ellen. Simpson Millernek 2007-ben, az általános választásokon kell sikerre vinnie a pártot.