Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Olajlétesítményeket támadtak Jemenben

2006.09.15. 09:53
Két olajfinomító ellen próbáltak öngyilkos merényletet elkövetni Jemenben péntek hajnalban. A két támadás közt mindössze fél óra eltérés volt. A helyi biztonsági erők közbeléptek, a támadásokban életét vesztette egy biztonsági őr és négy terrorista.

A jemeni biztonsági erők meghiúsítottak pénteken két olyan "terrortámadást" az ország délkeleti részén, amelyet olajlétesítmények ellen kíséreltek meg elkövetni ismeretlen fegyveresek, közölte egy jemeni biztonsági forrás és az al-Dzsazíra pánarab televízió. Az összecsapásban egy biztonsági őr és négy terrorista életét vesztette, jelentette az AP a jemeni belügyminisztériumra hivatkozva.

A biztonsági forrás szerint az egyik támadást két terrorista egy-egy, robbanószerrel megrakott gépkocsival kísérelte meg elkövetni a Szafer nevű olajfinomító ellen Márib városában. A másikat pedig szintén két ember szintén egy-egy robbanószerrel megrakott autóval a kanadai-jemeni tulajdonban lévő hadramauti ad-Dabba olajterminál ellen.

A helyi idő szerint reggeli fél hatkor és hat órakor indított támadásokat mindkét esetben meghiúsították a létesítmények biztonsági őrei. A minisztérium közleménye szerint azonnal megindították a nyomozást, hogy kiderítsék, ki állt a terrortámadások hátterében.

Az al-Kaida terrorhálózat emberei ad-Dabbában követték el 2002-ben a Limburg francia olajszállító hajó elleni merényletüket. Ebben a kikötőben az Exxon kanadai olajcégnek is van érdekeltsége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!