Emőke
-4 °C
9 °C

Húsz jogász védi Szaddám Huszeint

2004.05.10. 06:49
Húsz jogász látja el majd Szaddám Huszein védelmét, a bukott és december óta amerikai fogságban lévő egykori iraki elnök családjának a felkérésére. Az ügyvédek többsége arab, de egy francia, egy svájci és egy amerikai jogász is van köztük.
Az ügyvédcsapat egyik tagja, a jordániai Mahommad al-Rasdan elmondta, hogy Szaddám Huszein felesége, Szazsida, illetve három lánya, Ragad, Rana és a Hala adott nekik megbízást a vádlott jogi képviseletének az ellátására.

Az ügyvédek többsége arab, de egy francia, egy svájci és egy amerikai jogász is van köztük. Ammanban kezdték meg felkészülésüket a tárgyalásra, amelynek időpontja egyelőre még nem ismert. A tervek szerint minden kedden találkoznak majd a jordániai fővárosban, hogy egyeztessenek.

Az ügyvédeket felsoroló lista nem tartalmazza a francia Jacques Verges nevét, akit még márciusban kért fel Ali Barzani, Szaddám Huszein unokaöccse nagybátyja védelmére. Verges nemrégiben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy fogva tartói mesterséges úton igyekeznek olyan betegséget okozni a fogolynak, amely halálos kimenetelű lehet.

Al-Rasdan is felhívta a figyelmet arra, hogy az iraki foglyok kínzásának az ügye intő jel, és védencük veszélybe kerülhet. Az ügyvédek eddig hasztalan próbálkoztak azzal, hogy személyesen találkozzanak a vádlottal, akinek fogva tartási körülményeiről semmit sem tudnak.