Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Bevetették a hadsereget Dél-Afrikában

2008.05.21. 20:25
Bevetették a hadsereget szerdán Dél-Afrikában, hogy megfékezzék a külföldiek elleni támadásokat. Az országszerte terjedő erőszak miatt már 42 ember vesztette életét és 16 ezer embernek kellett elmenekülnie.

A katonákat a rendőrség kérésére vetik be - áll Thabo Mbeki elnök irodájának közleményében. A katonaság szerepét az elnöki iroda közleményében nem részletezte.

A rendőrség szóvivője szerint a hadsereg nem veszi át a rendőri munkát, csupán támogatja azt. A katonák bevonását korábban az ellenzék és emberi jogi szervezetek is ellenezték.

Az erőszak leginkább Johannesburgot és környékét sújtja. Egy helyi rendőrszóvivő szerint 42-en meghaltak és 16 ezer embernek kellett elmenekülnie a napok óta tartó zavargásokban. Eddig négyszáz embert tartóztattak le.

Dél-Afrikában három-ötmillió zimbabwei bevándorló él, akik a szegénység és az erőszak elől menekültek el hazájukból. A dél-afrikaiak közül sokan azzal vádolják őket, hogy elveszik tőlük a munkalehetőséget, ezzel indokolják az külföldiek elleni támadásokat.