Zsuzsanna
-2 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Nukleáris robbantási helyszínt árul az USA

2006.07.18. 14:28
Ha ön különös vonzalmat érez az atomrobbantások és a vegyi fegyverek iránt, itt a remek lehetőség. Az Egyesült Államok dobra veri a Johnston-atollt, ahol korábban nukleáris bombákat robbantgatott, majd tömegpusztító fegyvereket szedett darabokra.

Eladásra kínálja az Egyesült Államok kormánya a csendes-óceáni Johnston-atollt. A területért felelős Hal- és Vadvédelmi Szolgálat júliusban hirdette meg a semmi közepén, a lakott területektől ezer kilométerre fekvő szigetet, amire írásos ajánlatokat vár.


Vonzó látvány
Forrás: az Egyesült Államok vagyonügynöksége

Szeméttelepnek jól bevált

A Johnston-atoll akár kellemes hely is lehetne, főleg ha lenne rajta ivóvíz. Ennek hiányában nehéz elképzelni, hogy az új tulajdonos mi hasznát vehetné kies, távoli birtokának. Hacsak nem hasonló terveket fontolgat, mint a szigetet évtizedekig hasznosító amerikai hadsereg.

Tárolhat rajta például életveszélyes vegyi hulladékot. A Johnston-atollon volt ugyanis az Egyesült Államok legjelentősebb vegyifegyvermegsemmisítő-telepe, a Johnston Atoll Kémiai Anyag Tároló Rendszer (JACADS), ahol a hadsereg vegyi fegyvereinek 6,6 százalékát semmisítették meg az elmúlt tizenöt évben.

Atomrobbantásra is tökéletes

Mielőtt szeméttelepnek használta volna, a hadsereg kísérleti atomrobbantások helyszínéül választotta a szigetet. A sziget fölött hajtották végre a híres Starfish Prime kísérleti atomrobbantást. A Starfish volt az Egyesült Államok első, az űrben végrehajtott atomrobbantása. A Johnston-atollról indított bomba négyszáz kilométerrel a föld felett, már a légkörön kívül robbant, a kísérő fényjelenségeket (az atomrobbanások jellegzetes tűzgömbje oxigén hiányában elmaradt) 3200 kilométeres távolságból is látták.


A Starfish Prime 1300 kilométeres távolságból, Honoluluból
Forrás: wikipedia.org

A kísérleti robbantás mellékhatásaként némi plutóniummal dúsított eső és fémhulladék hullott a szigetre, amit egy huszonöt holdas területen ástak el. Némi sugárzó hulladék a Starfish Prime-ot megelőző, sikertelen robbantási kísérletekből is maradt, Ráadásul az amerikaiak két, 1,4 megatonnás atombombát is elvesztettek a sziget környékén.

Kicsit távol van

A sziget így - fogyasztható természetes vegetáció és ivóvíz híján - kevésbé tűnik vonzónak. Az esetleges érdeklődőket azonban megnyugtathatja, hogy a JACADS felszámolása után a működtető Washington Group számos elismerésben részesült, eljárását pedig szabványosították is. Hiszen - legalábbis a cég beszámolója szerint - a JACADS felszámolása során sikerült minden szennyezést megszüntetni a korallzátony környékén, ami így, szintén a cég megfogalmazása szerint, "ismét a ritka halfajták és tengeri madarak menedéke lehet", egyben a világ egyetlen olyan repterét is magáének tudja, "amin kizárólag madarak landolnak".


A sziget kézzel rajzolt térképe 1923-ból
Forrás: az Egyesült Államok vagyonügynöksége

Mivel a reptér már foglalt, az új tulajdonosnak érdemes hosszú hajózásra felkészülnie. A sziget irányítószáma alapján ugyan Hawaiihoz van sorolva (Hawaii még független királyságként összeakasztotta a bajszát az Egyesült Államokkal a lakatlan és lakhatatlan, összesen 2,6 km2 területű sziget miatt), Honolulutól még egy 717 tengeri mérföldes hajóút vár az érdeklődő tulajdonosra.