Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megosztja vagy egyesíti Európát a közös haderő?

2003.04.30. 12:08
Új közös európai haderő létrehozásáról egyezett meg kedden Németország, Franciaország, Belgium és Luxemburg. Az amerikai-angol Irak-politika legelszántabb európai ellenzői nyíltan hangoztatott szándékaikkal szemben kemény mélyütést vittek be az eddigi szövetségi rendszernek.
Az új gyorsreagálású haderő a NATO-tól függetlenül, brüsszeli parancsnokság alá rendelten működne. A haderő létrehozásának híre máris aggodalmat váltott ki a NATO-ban, a katonai szervezet egyik szóvivőjét legalábbis "aggasztja a szükségtelen duplikáció" - írja a londoni Daily Telegraph.

Chirac másképp látja

Chirac francia államfő másképp látja a helyzetet. Véleménye szerint a NATO-tól független csapatok felállításával "Európa még megbízhatóbb szövetségessé válik". Szavainak hitelét némileg rontja, hogy az új haderőhöz csapatokat adó államok Luxemburg kivételével aktívan akadályozták az iraki háború előtt a Törökországnak nyújtandó katonai segítséget.

Még visszásabb, hogy az a Jacques Chirac, aki "neveletlenségük" miatt megdorgálta az Európai Unió vezetőivel nem egyezetett Amerika-barát álláspontjuknak levélben hangot adó csatlakozásra váró tagjelölteket, most egymaga dönti el, mit akar Európa. Mit is gondol tehát Chirac szerint az Unió a jövő világrendjéről?

Természetesen többpólusú

"Természetszerűen egy többpólusú világrend van születőben, akár tetszik, akár nem. Ez elkerülhetetlen. Az egyik pólusnak [az amerikaiakat kiegyensúlyozandó] a megerősödött Európának kell lennie. Európa és az Egyesült Államok egyenrangú partnerek" - jelentette ki Chirac a négyek csúcsértekezlete után.

Chirac véleménye máris szemben áll Tony Blair egypólusú világról alkotott elképzelésével - közös európai álláspontnak tehát semmi esetre sem nevezhető.

Oszd meg és uralkodj

Jelzi ezt az is, hogy bár Chirac - utólag - az unió jelenlegi és jövőbeni huszonöt tagjának mindegyikét meghívta a közös haderőbe, az Amerika-párti államok - Nagy Britannia, Olaszország, Spanyolország és a népességszáma alapján hamarosan erős európai játékossá váló Lengyelország inkább gyanakvással fogadta a francia-német tervet.

A négyek egyelőre vázlatnak tűnő terve - még azt sem tudni, hogyan lehet beilleszteni a jövőbeni haderőt az EU meglévő védelmi struktúrájába - valójában sokkal inkább mélyíti, mint szűkíti a rumsfeldi terminus szerinti "Vén Európa" és az Amerika-barát államok közötti ellentéteket.

Európa harcoló serege
Az új európai gyorsreagálású hadtest a már létező közös francia-német hadtest alapjaira épülne, Belgium kommandósokkal, Luxemburg egyelőre nem nevesített csapattestekkel járulna hozzá az alakulathoz. A hadtest szállításához amerikai vagy ukrán szállítógépeket bérelnének, amíg el nem készül a közös európai Airbus A400M szállítógép. Egyelőre nem tudni, hogy a frissen rögtönzött alakulat hogyan működne együtt az EU már meglévő, hatvanezres gyorsreagálású hadtestével, mely jelenleg Macedóniában teljesít békefenntartó feladatokat.

Az új hadtestet a német-francia-belga-luxemburgi elképzelések szerint nem csak békefenntartó feladatokra lehetne bevetni.