Ödön
1 °C
11 °C

A jordániai rabok al-kaidás társaikkal akarnak ülni

2008.04.15. 18:01
Önmagukban okoztak kárt a legnagyobb jordániai börtön rabjai, ezzel tiltakoztak az ellen, hogy egy új szabályozás értelmében elkülönítették őket al-kaidás fogolytársaiktól. Legalább 40 rabot kellett orvosi ellátásban részesíteni.

Zavargások voltak kedden a legnagyobb jordániai börtönben, Szvákában, de az elítéltek nem az őrszemélyzetben, hanem önmagukban tettek kárt. Így tiltakoztak az ellen, hogy a hatóságok el akarják különíteni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó foglyokat a többitől.

A rabok egy része ablakokat és lámpaüvegeket tört be, és az üvegcserepekkel összevagdosta arcát, testét a jordániai fővárostól 100 kilométernyire délre lévő fegyintézetben. Más foglyok meggyújtották fekhelyeik matracait. Legalább negyven elítéltet kellett orvosi ellátásban részesíteni vágott sebek, illetve füstmérgezés miatt. Csaknem öt órán át tartott a zavargás.

A rendőrség egy szóvivője szerint egy másik jordániai börtönben lezajlott, előző napi zavargás résztvevői iránti szolidaritásból lázadtak fel kedden a foglyok a közel-keleti ország legnagyobb börtönében. Az előző napi zavargásban, amelynek résztvevői szintén az al-Kaida-tagok elkülönítése ellen tiltakoztak, három elítélt életét vesztette. A rendőrség szerint füstmérgezésben haltak meg.

A jordániai hatóságok a múlt héten vezettek be olyan szabályozást, hogy különféle szempontok szerint szét kell válogatni a foglyokat, és el kell különíteni egymástól az eltérő kategóriákba tartozókat. E rendelkezés szerint ezután nem őrizhetnek együtt jogerősen elítélteket előzetes letartóztatásban lévőkkel. Szét kell válogatni és külön kell őrizni a foglyokat életkoruk, elítélésük oka és szabadságvesztésük időtartama szerint is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?