István, Vajk
17 °C
34 °C

A jordániai rabok al-kaidás társaikkal akarnak ülni

2008.04.15. 18:01
Önmagukban okoztak kárt a legnagyobb jordániai börtön rabjai, ezzel tiltakoztak az ellen, hogy egy új szabályozás értelmében elkülönítették őket al-kaidás fogolytársaiktól. Legalább 40 rabot kellett orvosi ellátásban részesíteni.

Zavargások voltak kedden a legnagyobb jordániai börtönben, Szvákában, de az elítéltek nem az őrszemélyzetben, hanem önmagukban tettek kárt. Így tiltakoztak az ellen, hogy a hatóságok el akarják különíteni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó foglyokat a többitől.

A rabok egy része ablakokat és lámpaüvegeket tört be, és az üvegcserepekkel összevagdosta arcát, testét a jordániai fővárostól 100 kilométernyire délre lévő fegyintézetben. Más foglyok meggyújtották fekhelyeik matracait. Legalább negyven elítéltet kellett orvosi ellátásban részesíteni vágott sebek, illetve füstmérgezés miatt. Csaknem öt órán át tartott a zavargás.

A rendőrség egy szóvivője szerint egy másik jordániai börtönben lezajlott, előző napi zavargás résztvevői iránti szolidaritásból lázadtak fel kedden a foglyok a közel-keleti ország legnagyobb börtönében. Az előző napi zavargásban, amelynek résztvevői szintén az al-Kaida-tagok elkülönítése ellen tiltakoztak, három elítélt életét vesztette. A rendőrség szerint füstmérgezésben haltak meg.

A jordániai hatóságok a múlt héten vezettek be olyan szabályozást, hogy különféle szempontok szerint szét kell válogatni a foglyokat, és el kell különíteni egymástól az eltérő kategóriákba tartozókat. E rendelkezés szerint ezután nem őrizhetnek együtt jogerősen elítélteket előzetes letartóztatásban lévőkkel. Szét kell válogatni és külön kell őrizni a foglyokat életkoruk, elítélésük oka és szabadságvesztésük időtartama szerint is.