Mária
18 °C
28 °C

Turistát ölt egy fegyveres Jordániában

2006.09.04. 14:54
Egy fegyveres támadó megölt egy brit turistát, hat másik személyt (köztük egy rendőrt) pedig megsebesített hétfőn a jordániai fővárosban - közölte az arab ország belügyminisztere.

Eid al-Fajez belügyminiszter, valamint a jordániai kormány szóvivője szerint a támadó fényes nappal Ammán belvárosában, a római kori amfiteátrum közelében nyitott tüzet a külföldi turistákra.

A lövedékek egy brit látogató életét kioltották, másik kettőt pedig megsebesítettek. Megsérült egy holland, egy új-zélandi és egy ausztrál turista is, valamint a jordániai turisztikai rendőrség egy tagja. A sérülteket kórházba szállították.

Egy iraki szemtanú elmondta, hogy a harmincas éveinek közepén járó, kopaszra borotvált férfi meglepetésszerűen támadt a turistákra, s Allahot éltető kiáltást hallatva kezdett lövöldözni a jordániai fővárosba látogató nyugati vendégekre. A támadót a rendfenntartók elfogták, a férfi kilétét és lehetséges indítékait a hatóságok egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Nincs magyar áldozat

Dobokay Gábor, Magyarország ammáni nagykövete az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy a magyar külképviselet a jordániai hatóságoktól úgy értesült, a támadásnak nincs magyar áldozata. Az arab országban egyébként jelenleg nem tartózkodik szervezett keretek között magyar turistacsoport, bár előfordulhatnak olyan egyéni kiutazók, akikről a külképviseletnek nincs tudomásuk - tette hozzá a diplomata.

A nagykövet a jordániai hatóságoktól úgy értesült, hogy a támadást egy jordániai állampolgárságú, magányos elkövető hajtotta végre.