Klaudia
-4 °C
2 °C

Támogatókat vesztett az Osztrák Szabadságpárt

2005.04.10. 22:18
Újabb választáson szorult vissza vasárnap az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely ezúttal Vorarlberg tartomány önkormányzati választásán veszítette el korábbi támogatóinak egyharmadát.

Az Ausztria legnyugatibb tartományában rendezett választásokat a Wolfgang Schüssel kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte az ellenzéki szociáldemokraták előtt, míg az FPÖ-nek - az öt évvel ezelőtti második hely után - meg kell elégednie a harmadik hellyel. Valamennyi induló párt növelni tudta választói táborát, csak a szabadságpártiak veszítettek támogatottságukból, így a tartományi önkormányzatokban az eddigi 219 képviselőjükkel szemben a következő öt évben csak 153 foglalhat helyet.

A pártot egy héttel ezelőtt hagyta el Jörg Haider, aki a 80-90-es években még sikert sikerre halmozva vezette az FPÖ-t. Az 1999-es választásokon például a párt Haider vezetésével mintegy 27 százalékos támogatottságot szerzett, és ezzel kormányra tudott kerülni, azóta néppárti-szabadságpárti koalíció kormányozta Ausztriát. Haider a múlt hétfőn az FPÖ csaknem teljes országos elnökségével új pártot alapított Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezéssel.

Másképp beszél

A politikus egy vasárnapi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a XIX. század ideológiái a valóságban már túlhaladottak, ezért a mai globalizált világban az embereknek előre kell tekinteniük. Haider globalizációellenesnek nevezte magát, és azt hangoztatta, hogy pártja szabadelvű és szociális kérdésekre összpontosító tömörülés. Kijelentette, hogy az Európai Unió további bővítését illetően támogatja Wolfgang Schüssel kancellár álláspontját, és a következő választásokon a BZÖ mindenekelőtt a középosztályt célozza meg támogatásért, hogy 10-15 százalékos eredményt érjen el. Kijelentette, hogy a BZÖ-t "a gyermekének tartja, amelyért teljes felelősséget " vállal.

Ursula Plassnik néppárti külügyminiszter egy vasárnapi nyilatkozatában leszögezte: semmit sem változtat az osztrák kormány Európa-politikáján, hogy a kisebbik kormánykoalíciós párt vezetője Jörg Haider lett, aki hosszú ideig EU-szkeptikusként politizált.