Paszkál
10 °C
15 °C

Autóbalesetben életét vesztette Jörg Haider

2008.10.11. 07:57
Autóbalesetben meghalt szombat hajnalban Jörg Haider karintiai tartományfőnök, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt vezetője. A populista, bevándorlásellenes kijelentéseiről ismert politikus 58 éves volt.

"Karintia kormányzója, a BZÖ vezetője szombatra virradóra autóbaleset következtében életét vesztette" - jelentette az APA osztrák hírügynökség a klagenfurti rendőrségre hivatkozva.

Az 58 éves politikus egyedül ült szolgálati autójában, amely Klagenfurt déli részében, Lambichlnál eddig ismeretlen okból letért az útról. A BZÖ elnökhelyettese, Stefan Petzner közölte, hogy a tartományi vezető egy péntek esti rendezvényről tartott hazafelé, a Medvevölgybe (Bärental), ahol a hét végén ünnepelték volna meg édesanyja 90. születésnapját.

Nem ez volt az első karambolja

A szombat hajnali egy óra után nem sokkal történt szerencsétlenségről egy nő értesítette a rendőrséget, akinek az autóját a politikus Volkswagen Phaetonja közvetlenül a baleset előtt megelőzte. Haider autója ezután egy jelzőtáblának ütközött, majd az úttal párhuzamosan futó kerítés betonoszlopának csapódott. A kocsi többször átfordult a tetején, végül a kerekein állt meg.

Az autó teljesen összetört, Jörg Haider olyan súlyosan megsérült a fején és a mellkasán, hogy az orvosok szerint esélye sem volt a túlélésre. A baleset után röviddel belehalt sérüléseibe. A klagenfurti rendőrparancsnok délelőtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a baleset helyszínén mintegy százötven méter hosszan vezettek a nyomok a roncsig. Egyelőre még nem tudják, milyen gyorsan hajtott Haider, de a rendőrök feltételezése szerint jelentősen túllépte a megengedett sebességet. Bár használta a biztonsági övet, a betonoszlopnak való ütközés végzetes volt.

A politikus nős volt, két felnőtt lánya volt. Az osztrák politikai vezetők megdöbbenésüknek adtak hangot a balesetről értesülve, és részvétüket nyilvánították a családnak. 

A baleset képei

Az alpesi ország szélsőséges megjegyzéseiről hírhedtté vált, ugyanakkor markáns és népszerű jobboldali-populista politikusa 1993-ban egyszer már elszenvedett egy súlyos autóbalesetet. Gépkocsijával akkor egy telefonpóznának csapódott, de az esetet szerencsésen túlélte, csupán könnyebb fejsérülést szenvedett.

Befutta az FPÖ-t

Jörg Haider az osztrák belpolitikai élet egyik karizmatikus, meghatározó egyénisége, a jobboldali-populista tábor jelképes, egyszersmind ellentmondásos alakja volt. Augusztusban vette át ismét a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) irányítását, és személyiségének köszönhetően a párt megháromszorozta parlamenti helyeinek a számát a szeptember végi parlamenti választásokon.

A politikus 1950-ben született Felső-Ausztriában, Bad Goisenben. Szülei meggyőződéses nemzetiszocialisták voltak. Huszonhat évesen települt át Karintiába az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tartományi titkáraként.

A mindig is harcias stílusáról, éles nyelvéről, kemény vitastílusáról és markáns egyéniségéről ismert Jörg Haider 1986-ban ragadta magához az FPÖ irányítását. Az addig a két nagy politikai erő, a szociáldemokraták (SPÖ) és a néppárt (ÖVP) árnyékában vegetáló szervezetet sikerült jelentősen felfejlesztenie erősen nacionalista, bevándorlás-ellenes platformon.

1999-ben legyőzte az Osztrák Néppártot

Legnagyobb választási sikerét az FPÖ 1999-ben aratta, amikor megszerezte a szavazatok 26,9 százalékát, és másodikként maga mögé utasította az ÖVP-t. A következő évben - Wolfgang Schüssel volt kancellár politikai manővereinek nyomán - a szabadságpárt a kormánykoalíció tagja lett, ami kiváltotta a Európai Unió nemtetszését. Ausztria egy időre "kitaszítottá" vált az unióban.

Nem sokkal később belső hatalmi harcok bontakoztak ki az FPÖ-ben, és Haider szakításra vitte a dolgot. Visszavonult az országos politikától, és Karintiára összpontosította energiáit. 2005-ben híveivel együtt kivált az FPÖ-ből, és megalakította a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) szervezetet, amely a következő évben tartott választáson épp hogy csak bejutott a parlamentbe.

Először 1989-ben, az ÖVP segítségével lett elöljáró a legdélibb ausztriai tartományban. Két évvel később azonban lemondásra kényszerült, miután méltatta a hitleri német birodalom "szakszerű foglalkoztatási politikáját". A Waffen-SS tagjainak elvi hűségét dicsérő megjegyzése ugyancsak hírhedtté tette. Szélsőséges kijelentései miatt bírósági eljárások is indultak ellene.

Bevándorlásellenes politika

1999-ben az FPÖ lett a legerősebb párt Karintiában, és Haider visszatért a tartomány élére. 2004-ben ismét ő szerezte meg a győzelmet a tartományi választáson, és azóta is elöljáróként ténykedett. Bár a nyáron elvállalta a BZÖ elnökségét, eleve kikötötte, hogy nem kíván parlamenti képviselő lenni, legföljebb akkor hagyja el Karintiát, ha neki ajánlják fel a kancellári széket.

Az utóbbi években viszonylag keveset lehetett hallani felőle, nagyobb botrányok nem kísérték pályafutását. Számos populistának beállított intézkedést hozott a kisemberek helyzetének javításáért, aminek köszönhetően népszerűsége töretlen volt.

Egyidejűleg folytatta idegenellenes politikáját, törvényben tiltotta be mecsetek és minaretek építését Karintiában, és ellenezte, hogy a muzulmán nők fejkendőt viseljenek. Kitoloncoltatta a tartományból azokat a menedékkérőket, akik bűncselekmény elkövetésének gyanújába keveredtek. Tavasszal az olasz-osztrák határ fokozott ellenőrzését követelte annak megakadályozására, hogy "cigány népvándorlás" induljon meg Ausztria irányában.

Halála után

Heinz Fischer köztársasági elnök nagy tehetséggel megáldott politikusnak nevezte Jörg Haidert, aki közvetlen stílusával, politikai kiállásával képes volt lelkesíteni az embereket, ugyanakkor éles bírálatokat is magára vont. Alfred Gusenbauer szociáldemokrata kancellár részvétnyilatkozatában aláhúzta, hogy az elhunyt nemcsak Karintia, hanem az egész ország belpolitikai életére hatással volt, befolyást gyakorolt annak formálódására. Hasonlóképpen emlékezett rá Werner Faymann, az SPÖ vezetője is, aki kivételes politikusnak minősítette a karintiai elöljárót.

Wilhelm Molterer néppárti alkancellár azt emelte ki, hogy Haidernek volt bátorsága nevükön nevezni a dolgokat, és világos álláspontokat képviselt. A BZÖ-vezető ellenlábasa, egykori politikai örököse, a szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache szerint Haider személyében egy nagy politikust vesztett el az ország.