József, Bánk
-7 °C
0 °C

Szaddám jótékonysági akciója

2003.03.13. 12:56
Szaddám Huszein eddig 35 millió dollárt osztott szét a harcokban elhunyt palesztinok családtagjainak. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint a jótékonysági akciók bizonyítékként szolgálhatnak az iraki elnök és a terrorizmus kapcsolatára.
Szaddám Huszein iraki elnök 260 ezer dollárt - családonként tízezret - adományozott szerdán az Izrael elleni harcban az utóbbi 29 hónap alatt meghalt 26 palesztin harcos családtagjainak, s ebből a Hamász szervezet egyik öngyilkos merénylőjének hozzátartozói is kaptak.

Az iraki diktátor a csekkeket Gázában, nagyszabású fogadással egybekötött ünnepségen adta át a családtagoknak. A pénz szétosztásáról a Baasz Párttal kapcsolatban álló Arab Felszabadítási Front döntött. A kedvezményezettek között voltak a Hamász és az Iszlám Dzsihád fegyveres akcióiban részt vevő palesztinok családtagjai, illetve olyanok, akiknek hozzátartozói palesztin települések, illetve menekülttáborok elleni izraeli támadásokban vesztették életüket. (Az amerikai külügyminisztérium mindkét szervezetet a terrorszervezetek között tartja számon.) Szaddám Huszein eddig több, mint 35 millió dollárt adományozott Izrael elleni akciókban életüket vesztett ciszjordániai és gázai palesztinok családtagjainak.

Az iraki elnök a palesztinokat az arab nemzet részének tartja, akik ugyanúgy harcolnak, mint saját népe. - hangoztatta az Arab Felszabadítási Front szóvivője.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint mindez bizonyítéka lehet annak, hogy Szaddam felelős a terrorcselekményekért.
A jótékonysági akciók jelzik, hogy Szaddám keze benne van mindenben, aminek köze van a terrorizmushoz, a vérontáshoz és az instabilitáshoz a Közel-Keleten - tette hozzá a szóvivő.