Ágnes
-1 °C
2 °C

Letartóztatták a misézésen rajtakapott püspököt

2004.01.11. 18:30
Illegális misézés és fegyvertartás vádjával letartóztatták Jovan szerb püspököt. A háttérben a görögkeleti egyház szakadása áll.
Ismét meggyűlt a baja a macedón rendőrséggel Jovan szerb püspöknek: a rendőrség előállította vasárnap az egyházi elöljárót, akit néhány hónapja nevezett ki a szerb ortodox egyház az újonnan létrehozott macedóniai érsekség élére.

A belgrádi tömegtájékoztatás szerint a macedón rendőrség megerősítette, hogy "tájékozódó beszélgetésre" előállította Zoran Vranjiskovskit (Jovan püspököt). Vele együtt bekísérték Marko exarchát, három másik papot és hét apácát, akik a püspökség szolgálatában álltak.

Mise és pisztoly A rendőrség szerint Vranjiskovski ellen egyik szomszédja tett feljelentést, sérelmezve, hogy otthonában misézik (a macedón törvények csak az egyházi létesítményekben engedélyezik a vallási szertartások lebonyolítását).

A hatóságok azt mondják, hogy Vranjiskovski szomszédjai féltik saját biztonságukat, mert a főpap fegyvert visel. Szemtanúk szerint a rendőrség misézés közben, saját házában "rajtakapta" a püspököt a papokkal és apácákkal együtt, majd házkutatást tartott, de fegyvert nem talált nála.

Hitvita A szerb püspök esete csak egy mozzanata a szerb ortodox (SPC) és a macedón ortodox (MPC) egyház vitájának, amely azóta tart, hogy az SPC-n belül autonómiát élvező macedón egyház a hatvanas évek elején különvált az SPC-től, s önállónak - autokefálnak - kiáltotta ki magát. Az önálló macedón egyházat egyetlen görögkeleti egyház sem ismerte el.

A két egyház közötti vita az idén májusban éleződött ki, miután az SPC szinódusa ohridi központtal macedóniai érsekséget hozott létre, amelyet alárendelt a koszovói peci patriarkátusnak. Az exarchátust nem ismerte el sem az MPC, sem a macedón kormány. Az SPC ennek ellenére egy "renegát" macedón főpapot, Jovan püspököt nevezte ki az egyházmegye élére. Jovant azóta sem hagyják békében a macedón hatóságok: júliusban ötnapi börtönbüntetésre ítélték, mert híveivel és családjával együtt be akart menni egy macedóniai ortodox templomba.

A két egyház közötti vita a macedón-szerb kapcsolatokat is beárnyékolja, Belgrád nem egyszer küldött tiltakozó jegyzéket Szkopjéba sérelmezve a szerb papokkal való helytelen bánásmódot.