Sára, Márió
2 °C
6 °C

Erőszakossá váltak a Japán-ellenes tüntetések Kínában

2005.04.16. 13:46
Három kínai nagyvárosban is tüntetések voltak szombaton azellen, hogy Japánban nemrégiben olyan tankönyv jelent meg, amely tagadja, illetve jelentéktelennek igyekszik feltüntetni a Kína megszállása idején japánok által elkövetett kegyetlenségeket. Sanghajban megdobálták a japán konzulátust, a japán autókat és éttermeket a tüntetők. A japán kormány tiltakozott azellen, hogy a kínai hatóságok semmit sem tesznek az erőszakos cselekmények megakadályozására.

Japán és Kína között az elmúlt években ugyan virágoztak a gazdasági kapcsolatok, a két ország azonban egyértelműen konfliktuspályára állt az ázsiai vezetőszerep kapcsán. Az év elején fegyverkezési versenybe kezdett két ország között egyre feszültebbé vált a viszony, a tankönyv miatti tüntetési hullám április elején kezdődött Kínában.

Erőszakossá vált a sanghaji tüntetés

Erőszakossá vált a szombaton Sanghajban tartott japánellenes tüntetés. A megmozdulás résztvevőinek egy csoportja a biztosításként kivezényelt rendőrök kordonján áttörve kövekkel dobált meg japán éttermeket. A tüntetést mintegy ötezer, a japán főkonzulátushoz induló ember kezdte, de a tömeg rövid idő alatt több mint tízezresre duzzadt.

A tiltakozók vonulás közben tojásokat dobáltak az útjukba kerülő japán gépkocsikra, s összetörték több étterem járdára kitett hirdetőtábláit, majd a konzulátushoz érve egyesek megdobálták az épületet. A rendőrök hangosbeszélőkön szólították fel nyugodt viselkedésre a rendbontókat, de arról, hogy rájuk támadtak volna, nincs hír.

Pekingben nem engedélyezték a tüntetést

A Sanghajtól mintegy kétszáz kilométerre lévő másik kínai nagyvárosban Hangcsouban (Hangzhou) is japánellenes tüntetés kezdődött szombaton. Mintegy ötezer ember, többségében diák vonult fel japánellenes jelszavakat skandálva, transzparensekkel, s a japán áruk bojkottjára felszólító röplapokat osztogatva az útjába kerülőknek.

A tüntetőket mintegy ötszáz rendőr és száz biztonsági őr figyelte a gyülekezési helyen, de mint az egyik biztonsági őr újságíróknak elmondta, azt az utasítást kapták, hogy ne lépjenek fel velük szemben. Egy helyi, neve elhallgatását kérő újságíró azt közölte, hogy kollégáival együtt utasították: ne számoljanak be a tüntetésről.

Az észak-kínai Tiencsin (Tianjin) kikötővárosra is átterjedtek szombaton a japánellenes tüntetések: több mint kétezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak "a kínai-japán viszonynak ártó legutóbbi japán lépések ellen" - jelentette az Új Kína hírügynökség. Pekingben a rendőrség gátat szabott azoknak a terveknek, hogy a tüntetők a múlt hét végéhez hasonlóan ezúttal is tiltakozó akciókat rendezzenek.

A japán kormány tiltakozik

A japán kormány élesen tiltakozott szombaton a Kínában zajló újabb Japán-ellenes tüntetések miatt, és nehezményezte, hogy a kínai hatóságok semmit sem tesznek az erőszakos cselekmények megakadályozására. A tokiói külügyminisztérium által kiadott nyilatkozat szerint a kínai hatóságok tudtak a készülő demonstrációról, mégsem tettek semmit annak megakadályozására. A külügyminisztérium elítélte a tüntetők "destruktív és erőszakos akcióit", és felszólította a kínai kormányt, ne engedje, hogy hasonló események megismétlődjenek.

Macsimura Nobutaka japán külügyminiszter közölte, vasárnapi pekingi látogatása során erőteljesen tiltakozni fog kínai kollégájánál, Li Csao-hszingnél (Li Zhaoxing), akivel részletesen meg akarja vitatni a demonstrációk ügyét.

Fenyegető levelet kapott a kínai nagykövet

Japán pekingi nagykövetsége kérte a kínai hatóságokat szombaton, hogy vessenek véget a Kínában lévő japán érdekeltségek, létesítmények elleni erőszakos cselekményeknek - közölte Ide Keidzsi követségi szóvivő.

Tokióban eközben ismeretlenek gyalázkodó szöveget mázoltak a kínai nagykövet rezidenciájára - jelentette a Kyodo japán hírügynökség, a felirat tartalmát azonban nem részletezte. Oszakában fenyegető levél érkezett a kínai főkonzulátusra. Rendőrségi közlés szerint a küldemény feladói borotvapengét is elhelyeztek a borítékban.