Szilárda
-4 °C
2 °C

Erősítené Japán világpolitikai szerepét az új kormányfő

2006.09.26. 12:40
A japán parlament alsó- és felsőháza fölényes többséggel választotta meg a konzervatív nacionalista jelöltet, Abe Sindzót. Az új kormányfő meghatározóbb világpolitikai szerepet szánna országának, így szorosabbra tervezi fűzni kapcsolatait az Egyesült Államokkal, valamint közeledne Kínához és Dél-Koreához is. A gazdaságban takarékossági intézkedéseket vezet be, az iskolákban pedig hazafias nevelést.

A japán parlament megválasztotta kedden kormányfőnek Abe Sindzót, aki a Liberális Demokrata Pártban (LDP) múlt hét óta elnökként tevékenykedik. A parlament alsóházában leadott 475 szavazat közül 339 Abét támogatta, a felsőházban leadott 240-ből pedig 136 szólt mellette. Győzelme tehát fölényes volt Ozava Icsiro, az ellenzéki Japán Demokratikus Párt vezetője és kormányfőjelöltje fölött, ami az LDP parlamenti túlsúlyát tekintve egyáltalán nem meglepő.

Világpolitikai törekvések

Abe Sindzo kormányzati karrierje

Az 52 éves miniszterelnök viszonylag csekély kormányzati tapasztalattal rendelkezik, ugyanakkor a második világháború óta ő Japán legfiatalabb kormányfője. Abe Sintaro akkori külügyminiszter munkatársaként kezdte tanulni a "mesterséget" a nyolcvanas években, de 2002-ig úgyszólván ismeretlen volt a nyilvánosság előtt.

Azzal tűnt ki 2002-ben, hogy érdemeket szerzett az észak-koreai titkosszolgálat által elrabolt japán állampolgárokról folytatott tárgyalásokon. Koidzumi részben ezen érdemek elismeréseként adott neki tavaly kormányzati posztot, kinevezve őt a kabinet titkárává. Ebben a minőségében szinte minden nap szerepelt a médiában, ami ismertséget és jelentős befolyást biztosított számára.

További segítséget jelenthet számára származása, ugyanis korábban miniszterelnök volt nagyapja és nagybátyja is, édesapja pedig Japán külügyminisztere volt.

A konzervatív nacionalista Abe egyik fő törekvése, hogy Japánnak nagyobb beleszólása legyen a világ ügyeibe. Ezt egyebek között az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzésével kívánja elérni. Ugyanezt szolgálja az a bejelentett terve is, hogy módosíttatni akarja Japán 1947-es békealkotmányát, amely szűk korlátok közé szorítja az ország külföldi katonai szerepvállalását, békefenntartó műveletekben való részvételét. A hazafias nevelés javításával akarja felkészíteni a felkelő nap országának lakóit Japán növekvő világpolitikai szerepére.

Nehéz feladata lesz egyszerre eleget tennie négy társadalmi várakozásnak: egyfelől a gazdasági növekedés biztosításának, másfelől a sok megszorítással járó gazdasági reformok folytatásának, harmadrészt annak az igénynek, hogy fékezze meg a vagyoni, életszínvonalbeli egyenlőtlenség növekedését, végül pedig, hogy oldja meg a társadalom gyors elöregedésével együtt járó gazdasági és szociális problémákat. Megígérte, hogy adóemelések helyett inkább takarékossági intézkedésekkel próbálja majd megfékezni Japán hatalmas (a fejlett világban az egyik legnagyobb) költségvetési hiányának növekedését.

Kínával és Dél-Koreával fog barátkozni

A 66 éves Aszo Taro külügyminiszter az új kormányban is megtarthatja tárcáját. Aszo általában osztja az új kormányfő konzervatív nézeteit és a japán világpolitikai szerep növelésével kapcsolatos törekvését. Ugyanakkor híve annak is, hogy Tokió enyhítse a hatalmas szomszéddal, Kínával keletkezett feszültségeit, amelyek nem utolsósorban a most leköszönt előző kormányfő, Koidzumi Dzsunicsiro magatartására vezethetők vissza, nevezetesen arra, hogy Koidzumi rendszeresen látogatásokat tett a japán háborús halottak, köztük elítélt háborús bűnösök emlékét ápoló tokiói Jaszukuni-szentélyben.

Aszo bejelentette kedden, törekedni fog arra, hogy összehozzon egy csúcstalálkozót Abe kormányfő és Hu Csintao (Hu Jintao) kínai elnök között, hasonlóra 2005 áprilisa óta nem volt példa, írja az AP. Hasonló tervei vannak a szentélylátogatások miatt szintén megbántott Dél-Koreával is. Szöul - csakúgy mint Peking - Japán militarista múltjának magasztalását látta ezekben a kormányfői szentélylátogatásokban.

Japánon múlik

A kínai külügyminisztérium szóvivője üdvözölte a japán-kínai viszony javításának szándékát, és reményét fejezte ki, hogy az új japán kormány tettei összhangban lesznek ezzel a kinyilvánított szándékkal. Hasonlóan reagált Szöul egy képviselője is. Ro Mu Hjon dél-koreai elnök egy munkatársa azt mondta újságíróknak, hogy kizárólag Japánon múlik a kapcsolatok javítása, a rendszeres kétoldalú csúcstalálkozók gyakorlatának visszaállítása.

Kjuma Fumio kapta a védelmi tárcát, Omi Kodzsi, a gazdaságtervezési intézet volt vezetője a pénzügyit, Ota Hiroki közgazdászprofesszor pedig a gazdaságit. Kjuma egyszer már korábban is betöltötte a Nemzetvédelmi Hivatal vezérigazgatójának (védelmi miniszternek) a tisztét, Hasimoto Rjutaro kormányában szolgált a kilencvenes években. Az ő feladata lesz most, hogy a békealkotmány tervezett módosítása után valódi védelmi minisztériummá alakítsa a Nemzetvédelmi Hivatalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!