Mátyás
-6 °C
1 °C

Egyesültek az Amerika-ellenes terrorcsoportok

2001.09.17. 02:15
Idén kétszer is találkoztak a világ legszélsőségesebb Amerika-ellenes terroristacsoportjai, hogy félretéve ideológiai nézeteltéréseiket egyesüljenek egy új Szent Háború érdekében. Céljaikat a "Jeruzsálem Projekt" név alatt foglalták össze.
Február elején Libanon fővárosában, Bejrútban, április végén pedig Teheránban gyűltek össze a legnagyobb terrorista szervezetek vezetői, hogy erőik egyesítéséről tárgyaljanak. Az Oszama bin Laden vezette Al-Kaeda, a libanoni Hezbollah, a palesztin Hamasz, az Iszlám Dzsihád képviselői és egyiptomi, pakisztáni, jordániai, jemeni, szudáni és algériai fegyveresek, mintegy 400-an ideológiai ellentéteiket próbálták félretenni az új Szent Háború érdekében.

A Fox News amerikai tévéállomásnak fehér házi tisztviselők számoltak be a példa nélkülinek nevezett, de a világban visszhang nélkül maradt találkozókról. A Jeruzsálem Konferencia névre hallgató tárgyalások célja az volt, hogy a szervezetek egyesüljenek a palesztinok mögött és Jeruzsálemet teljesen arab befolyás alá vonják. Erről tanúskodik egy dokumentumtervezet, amely leszögezi, hogy a célt csak a Dzsihád - a Szent Háború - segítségével érhetik el.

A megbeszéléseken több iráni diplomata is részt vett, többek között Ali Akbar Mohtasami is, az ország titkosszolgálatának egy ismert vezetője. De a konferenciára érkeztek az Egyesült Államokból is, akik vissza is tértek a tengerentúlra.

A Fox News forrásai szerint a célokat jelentő "Jeruzsálem Projekt"-et Bejrútból irányítják. A tévécsatorna beszámolója szerint ezt a központot ketten vezetik: Musza Abu Marzuk Hamasz-vezető, valamint az Iszlám Dzsihád részéről Rahmadam Abdullah Sallah, akinek két fia szolgál bin Laden katonái között.