Aliz
6 °C
14 °C

Belügyminiszter harcol pénzügyminiszterrel Blair székéért

2006.09.28. 15:06
Gordon Brown pénzügyminiszter versenytársa lehet a Munkáspárt majdani vezérválasztási kampányában John Reid belügyminiszter, aki kongresszusi beszédében utalt rá, hogy szívesen lenne miniszterelnök. Tony Blair nagy valószínűséggel a jövő évi Labour-kongresszus előtt távozik posztjáról.

Kimondatlanul ugyan, de egyértelmű utalásokkal jelezte a brit belügyminiszter csütörtöki beszédében azt, hogy Tony Blair kormányfő egy éven belül várt távozása után harcba száll a brit Munkáspárt vezéri tisztségéért, és így a miniszterelnöki posztért is.

Ha kitűnik is, nem homályosít

John Reid a Labour éves manchesteri kongresszusának zárónapján szólalt fel, és jóllehet beszédének központi témája a terrorizmus elleni harc volt, több kitétel és megfogalmazás is erőteljesen arra utalt, hogy Reid a legnagyobb favoritként számon tartott utódjelölt, Gordon Brown pénzügyminiszter versenytársa lehet a Munkáspárt majdani vezérválasztási kampányában.


Blair és John Reid

A belügyminiszter, aki a Brown-táborral szemben Tony Blair legszorosabb kormánybeli szövetségese és támogatója, kijelentette egyebek mellett: a Munkáspártnak Blair távozása után egységet kell mutatnia a célok meghatározásában, és azokat közös erőfeszítéssel kell elérnie, és "nekem meglesz a szerepem e közös erőfeszítésben".

Hozzátette - politikai kommentátorok szerint egyértelműen Gordon Brownra utalva -, hogy ha "valaki közülünk ki is tűnik, az nem homályosít el másokat".

Cameronhoz hasonlította magát

Reid emellett megkérdőjelezte az ellenzéki konzervatívok vezérének, David Cameronnak a vezetői képességeit; elemzők szerint a beszéd ezen eleme is azt volt hivatva jelezni, hogy a szónok saját majdani vezetői képességeihez akarja mérni Cameronéit.


David Cameron

Az 1997 óta folyamatosan hatalmon lévő Munkáspárt, amelyet Tony Blair - a brit baloldal történetében rekordot döntve - egymás után háromszor vezetett választási győzelemre, az utolsó olyan kongresszusát tartotta, amelyen Blair pártvezérként és miniszterelnökként vett részt. Ezt maga a kormányfő jelentette be a hónap elején, egyértelművé téve, hogy egy éven belül lemond.

Az iraki háború és egyéb belpolitikai botrányok által alaposan megtépázott népszerűségű Blair politikai elemzők szerint nagy valószínűséggel jóval a jövő évi Labour-kongresszus előtt távozik posztjáról; a legáltalánosabb várakozás az, hogy májusban leköszön.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?