Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Belügyminiszter harcol pénzügyminiszterrel Blair székéért

2006.09.28. 15:06
Gordon Brown pénzügyminiszter versenytársa lehet a Munkáspárt majdani vezérválasztási kampányában John Reid belügyminiszter, aki kongresszusi beszédében utalt rá, hogy szívesen lenne miniszterelnök. Tony Blair nagy valószínűséggel a jövő évi Labour-kongresszus előtt távozik posztjáról.

Kimondatlanul ugyan, de egyértelmű utalásokkal jelezte a brit belügyminiszter csütörtöki beszédében azt, hogy Tony Blair kormányfő egy éven belül várt távozása után harcba száll a brit Munkáspárt vezéri tisztségéért, és így a miniszterelnöki posztért is.

Ha kitűnik is, nem homályosít

John Reid a Labour éves manchesteri kongresszusának zárónapján szólalt fel, és jóllehet beszédének központi témája a terrorizmus elleni harc volt, több kitétel és megfogalmazás is erőteljesen arra utalt, hogy Reid a legnagyobb favoritként számon tartott utódjelölt, Gordon Brown pénzügyminiszter versenytársa lehet a Munkáspárt majdani vezérválasztási kampányában.


Blair és John Reid

A belügyminiszter, aki a Brown-táborral szemben Tony Blair legszorosabb kormánybeli szövetségese és támogatója, kijelentette egyebek mellett: a Munkáspártnak Blair távozása után egységet kell mutatnia a célok meghatározásában, és azokat közös erőfeszítéssel kell elérnie, és "nekem meglesz a szerepem e közös erőfeszítésben".

Hozzátette - politikai kommentátorok szerint egyértelműen Gordon Brownra utalva -, hogy ha "valaki közülünk ki is tűnik, az nem homályosít el másokat".

Cameronhoz hasonlította magát

Reid emellett megkérdőjelezte az ellenzéki konzervatívok vezérének, David Cameronnak a vezetői képességeit; elemzők szerint a beszéd ezen eleme is azt volt hivatva jelezni, hogy a szónok saját majdani vezetői képességeihez akarja mérni Cameronéit.


David Cameron

Az 1997 óta folyamatosan hatalmon lévő Munkáspárt, amelyet Tony Blair - a brit baloldal történetében rekordot döntve - egymás után háromszor vezetett választási győzelemre, az utolsó olyan kongresszusát tartotta, amelyen Blair pártvezérként és miniszterelnökként vett részt. Ezt maga a kormányfő jelentette be a hónap elején, egyértelművé téve, hogy egy éven belül lemond.

Az iraki háború és egyéb belpolitikai botrányok által alaposan megtépázott népszerűségű Blair politikai elemzők szerint nagy valószínűséggel jóval a jövő évi Labour-kongresszus előtt távozik posztjáról; a legáltalánosabb várakozás az, hogy májusban leköszön.