Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Újra jelenthet a jereváni rádió

2008.03.13. 13:59
Két héttel a teljes cenzúra bevezetése után a távozó Robert Kocsarjan elnök ismét engedélyezte, hogy a sajtó írhasson a kormány politikájáról. Utódját és párttársát az ellenzék csalással vádolja.

Enyhítette a két hete bevezetett cenzúrát a leköszönő örmény államfő. Robert Kocsarján március 1-én rendelt el szükségállapotot, miután rendőrei a tömegbe lőttek egy ellenzéki tüntetésen és megöltek nyolc tüntetőt. A hatóságok akkor azt állították, hogy a tüntetők támadtak rájuk, a nyugati beszámolók szerint valószínűbb, hogy a kormányerők provokálták ki a tűzpárbajt.

Kocsarjan március 1-én az elsők között teljes cenzúrát rendelt el, a média semmiről sem számolhatott be.

Kocsarjan hétfőn már enyhített a szükségállapoton, engedélyezte a politikai pártok tevékenységét, de a gyülekezést még mindig tiltják. Kocsarjant, és utódját, a szintén hegyi-karabahi Szerzs Szargszjánt a Levon Ter-Petroszjan vezette ellenzék csalással vádolja. (Petroszjan a kilencvenes évek elején, elnökként már szintén csalt el választást, ismerheti a módszereket.)

A jereváni alkotmánybíróság a hétvégén elutasította az ellenzék panaszait és kihirdette Szargszján győzelmét. A karabahi politikus sikere garantálja, hogy fokozódhat a feszültség az Azerbajdzsán területére beékelődött szakadár örmény állam környékén, ahol a héten már tűzharc robbant ki az örmény és az azeri csapatok között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!