Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Egy masszőr is érintett Juscsenko megmérgezésében

2007.02.09. 13:34
Ukrajnában kihallgattak egy masszőrt az államfő megmérgezésével kapcsolatban, azonban az nem világos, hogy a férfi az ügy gyanúsítottja-e. Juscsenko egyébként nem gyanakszik a masszőrre, szerinte az SZBU egyik vezetőjének nyaralójában mérgezték meg. Egy genfi bőrgyógyász vizsgálata azt az eredményt hozta, hogy a dioxin 80 százaléka már távozott az államfő szervezetéből.

Az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) emberei kihallgatásra előállítottak pénteken egy masszőrt, akit Viktor Juscsenko államfő megmérgezésével kapcsolatban köröztek. Marina Osztapenko, az SZBU szóvivője közölte, hogy a főügyészség utasítására a szakszolgálat fényt derített a körözött Jurij Deszjatkovszkij hollétére, és hozzájárult ahhoz, hogy a főügyészség kihallgathassa.

Kihallgatták, elengedték

A kihallgatás után Deszjatkovszkijt szabadon engedték. A szóvivő részleteket nem árult el az ügyről, mert - mint mondta - Juscsenko megmérgezésével kapcsolatban kizárólag az ukrán főügyészség adhat tájékoztatást. Olekszandr Medvegyko főügyész korábban úgy nyilatkozott, hogy hivatalának látókörébe került két újabb személy, egyikük egy masszőr, aki tavaly szeptemberben hagyta el Kijevet, és jelenleg körözés alatt áll.

A nyomozószervektől szerzett értesülések szerint Juscsenko egy nappal vélhető megmérgezése előtt, 2004. szeptember 4-én járt Deszjatkovszkijnál masszázson, és a gyúró állítólag már akkor észlelte rajta a mérgezés tüneteit. Maga a politikus azonban azt állítja, hogy feltehetően szeptember 5-én mérgezték meg, az SZBU egyik vezetőjének nyaralójában.

Dioxin vagy nem dioxin?

A minap Juscsenko egyik kezelőorvosa, a genfi egyetemi kórház bőrgyógyásza azt mondta, hogy az ukrán elnök szervezetéből már kivonták a dioxin nevű mérgező anyag 80 százalékát. Ezt azonban hitetlenkedve fogadta a trópusi betegségekkel foglalkozó orosz-vietnami központ vezetője, Vlagyimir Rumak, aki immár harminc éve tanulmányozza a dioxin hatásait az emberi szervezetre.

Rumak soha sem tapasztalt olyat, hogy a mérgező anyag ilyen rövid idő alatt távozott volna az emberi szervezetből. "Két év alatt ez egyszerűen lehetetlen" - mondta a szakorvos, aki szerint jelenleg nem létezik olyan különleges eljárás, amely eltávolítaná ezt a mérget az emberi szervezetből, a bőr alatti zsírrétegben felgyülemlett dioxinhoz pedig gyakorlatilag lehetetlen hozzáférni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!