Vasárnap iktathatják be Juscsenkót

2005.01.20. 13:44
Hivatalosan is kihirdették Viktor Juscsenko elnökválasztási győzelmét Ukrajnában. Az elnökválasztások második fordulóját a csalások miatt elvesztő, a megismételt választást fölényesen megnyerő ellenzéki politikusra nehéz feladat vár, egy csaknem véglegesen kettészakadt országot kell újraegyesítenie.

Vasárnap iktatják be elnöki hivatalába Viktor Juscsenkót, az ukrán elnökválasztás győztesét. Az ellenzéki jelölt a november 21-én tartott, nemzetközi megfigyelők és az ukrán Legfelsőbb Bíróság szerint is elcsalt második forduló december 26-i megismétlésekor 2,2 millió szavazattal kapott többet riválisánál, az eredetileg Kucsma kiszemelt utódjaként induló, de a csalások miatt pártfogójával is összekapó Viktor Janukovicsnál.

A választás eredményének kihirdetését szerdáig akadályozta, hogy Janukovics több panaszt is emelt a Legfelsőbb Bíróságnál választási csalások miatt. A testület szerdán azonban úgy döntött, hogy Janukovics panaszai nem állják meg a helyüket. Az LB ezután kezdeményezte a hivatalos végeredmény kihirdetését, ezt az ukrán kormány két hivatalos közlönye is megtette csütörtökön.

Az eredmények hivatalos kihirdetésével az utolsó akadály is elhárult a Nyugat-barát Juscsenko beiktatása előtt, melyre már vasárnap, a parlament rendkívüli ülésén sor kerül. A hatalomátvétellel véget érhet a novemberi választási csalás után kirobbant válság. Az oroszbarát Janukovics győzelmének kihirdetése után százezres tömegtüntetések kezdődtek Kijevben, a forradalmi helyzetben a hatalom egy ideig erőszak bevetését is fontolgatta. A két részre szakadt ország orosz- és Janukovics-barát felében a helyi vezetők már az elszakadás gondolatával foglalkoztak.

A kettészakadt ország

Juscsenkóra kemény feladatok várnak a hatalom átvétele után. A parlamentben támogatói alapvetően kisebbségben vannak, még a tömegtüntetések idején az ellenzék oldalára átállt kormánypártok is csak törékeny többséget biztosítanak. Ráadásul az elnökválasztás második körének megismétléséhez kompromisszumot kellett kötnie a hatalommal, ennek során jelentősen korlátozták az elnöki jogköröket.

A választások azt is megmutatták, hogy Ukrajna gyakorlatilag két teljesen elkülönült egységre bomlott, a nyugati -ukrán - országrész az Európai Unióban véli felfedezni jövőbeni partnerét, a Janukovicsot támogató, nyelvében is orosz régió inkább a szomszédos Oroszországhoz húz. Kérdés, hogy Juscsenko mennyire tudja majd egyesíteni a csaknem véglegesen kettészakadt országot.  • Tippek
  • Árfolyam