Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Meghalt Fenyőfakoporsó János

2006.10.20. 15:32
Nyolcvanöt éves korában elhunyt John Trenchard Pine-Coffin, a brit hadsereg alezredese. Haláláról a Daily Telegraph brit konzervatív napilap minden idők legmulatságosabb nekrológjában emlékezett meg.

John Pine-Coffin alezredes karrierje kiváló és kalandos volt Őfelsége Afrikai Lövészeinél és az Ejtőernyős Ezrednél - kezdi nekrológját a Daily Telegraph. Pine-Coffin 1921-ben, Kasmírban született, Wellingtonban tanult, majd a Sandhurst katonai akadémia elvégzése után a Devonshire ezrednél, utána pedig Őfelsége Afrikai Lövészeinél (KAR) szolgált Kelet-Afrikában.

Kalandok Afrikában, Burmában

Kalandos élete első igazi állomásán azt tanácsolta egyik afrikai származású őrmesterének, hogy ne viselje a hősiességéért még a németektől kapott kitüntetéseit. Ennek ellenére hamar elnyerte emberei tiszteletét. Az afrikai kaland után a KAR Burmába ment, harcolni a japánok ellen.

A rejtőzködés gyakran a túlélés egyetlen kulcsa volt a burmai harcokban, írja a Telegraph. Egy éjszaka, miközben a bozótban lapítva próbálták leplezni magukat, Pine-Coffin meggyőzte embereit, mennyire fontos is csendben maradniuk. Hallgattak is, de aztán teázni akartak, és egyikük a lőszeres dobozokon gyújtott be a kanna alá.

Egy másik alkalommal, mikor egy japán őrjárat készült ezredére támadni, emberei fejvesztve elmenekültek. Pine-Coffin és tiszttársai magukra maradva készültek szembenézni sorsukkal, amikor az erdőből előbukkanttak birkaképű embereik, mondván "túlzottan is kedveljük magukat ahhoz, hogy véignézzük a halálukat". Összeszedték fegyvereiket, rendezték soraikat és visszaverték a japánok támadását.

Kalandok nagyszakállú emberekkel

A II. világháború után Pine-Coffin Pakisztánt járta, a Szingapúr japán lerohanásakor fogságba esett apja után kutatott. Hiába járta végig a hadifoglyokat ápoló kórházakat, nem találta apját, aki végül más utakon tért haza Angliába.

Ezután Pine-Coffin az ejtőernyős ezredhez csatlakozott és megjárta a szuezi válságot. Ezután Cipruson vett részt a görögök lázadásának leverésében.

Itt történt, hogy egy ortodox apátság átkutatása közben egy csapat nagyszakállú embert talált. Pine-Coffin gyanakvó ember volt, azt gondolta, bujkáló terroristák lehetnek. Egyik őrmesterének parancsot adott, hogy erős rántással ellenőrizze a gyanús alakok szakálát. Mivel azok a helyükön maradtak, Pine-Coffin a gyors taktikai visszavonulás mellett döntött.

Meztelenül a Bahamákon

Pine-Coffin ejtőernyőskarrierje a csúcson tört derékba. 1961-ben már zászlóalj-parancsnok volt, de egy éjszakai ugrás közben egy traktorra ugrott és több csontját törte.

Legközelebb 1963-ban dobták újra akcióba. Nassaun szolgált épp, amikor arról kapott hírt, hogy kubai emigránsok szálltak partra a brit birodalomhoz tartozó Bahamák egyik szigetén. Kis hidroplánjával sűrű mocsárban landolt a sziget partjainál, az egyetlen kiutat abban látta, ha meztelenre vetkőzik.

Amikor egy szál piros svájcisapkában (az ejtőernyősök büszke jelképe ez) és békatalpban, sárral vastagon borítva partot ért, egy csapat állig fegyverzett kubaiba ütközött. De nem tört össze. Minden lélekjelenlétét összeszedve közölte a kubaiakkal, hogy megsértették Nagy-Britannia felségterületét és körül vannak zárva.

Másnap, amikor megérkeztek a kimentésére küldött brit tengerészgyalogosok, meglepetten látták, ahogy a hiányos öltözetű Pine-Coffin és rádiósa egy tisztáson őrködik, elöttük egy kupac fegyver és és a foglyul ejtett kubaiak.

John Pine-Coffin 1969-ben szerelt le, Devonban kezdett gazdálkodni és nyitott egy 3 csillagos szállodát is. 1952-ben megnősült, neje, Susan Bennett, fia és két lánya gyászolja, írja a Daily Telegraph.