Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Tavaszi nagytakarítás Belgrádban

2001.02.26. 22:43
A szerb Állambiztonsági Szolgálat volt vezetője, a letartóztatásban lévő Rade Markovics nem tartja magát bűnösnek. A Vecernje Novosti értesülése szerint a pénteken letartóztatott volt DB-vezető a rendőrség és a vizsgálóbíró előtt is hangsúlyozta, a Vuk Draskovics ellenzéki vezető elleni, 1999-es autóbalesetéhez nem volt köze a DB-nek, így neki sem. Az elmúlt napokban a DB kötelékéhez tartozó 15 személy vettek őrizetbe, s a szövetségi belügyminiszter közölte: újabb őrizetbe vételek várhatóak. Zoran Zsivkovics úgy vélte, Szlobodan Milosevics letartóztatására a jövő héten kerülhet sor.
A szerb Állambiztonsági Szolgála volt vezetőjét, Szlobodan Milosevics bizalmasát a múlt pénteken tartóztatta le a rendőrség, Vuk Draskovics ellenzéki pártvezér három évvel ezelőtti autóbaleset kapcsán. A Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke és kísérete e Belgrád-Nis autópályán mindmáig felderítetlen körülmények között autóbalesetet szenvedett. Ebben egy ember, Draskovics feleségének testvére életét vesztette.

Közöm az nincs

A belgrádi központi börtön vendégszeretetét élvező Rade Markovics volt kollégái előtt tett vallomásában azonban azt állította, hogy neki, illetve a szervezetnek semmi köze az esethet - amely igencsak rejtélyesre sikeredett. Draskovicsék balesetét egy szabálytalanul közlekedő, homokot - vagyis nehéz terhet - szállító teherautó okozta, amely a csattanás után szőrén-szálán eltűnt. Egy többtonnás, sérült járgány köddé válása minden esetre elgondolkodtató tény, még akkor is, ha mindez a Balkánon történik meg.

Vuk Draskovics és neje ezt követően heti rendszerességgel vádolta meg Milosevics házi terrorszervezetét, hogy ők álnak az események mögött, mert ha valamit igazán tud a DB, az a nyomok eltűntetése. A politikai pálfordulások nagymestere, Draskovics viszont annyit szajkózta mindezt, hogy egy évvel később montenegrói nyaralása során merényletet követtek el ellene. Ekkor már azok is kezdek hinni a történetben, akik korábban Draskovics újabb népszerűség-növelő akciójáról van csak szó, hiszen a pártvezér csak nem lőhetett többször is önmagára.

Beindul a gépezet

A lassan, de a jelek szerint biztosra mozduló köztársasági és szövetségi belügyminisztérium Markovics bezárását követően bilincsbe verte a DB 15 másik munkatársát, ami kisebb sokként érte a mindeddig érinthetetlennek hitt állambiztonsági szervezet apraját, de főként a nagyját. Érdekes módon Belgrádban nem nevezték meg a letartóztatottakat, s azt sem közölték, mi miatt került az ő kezükre is bilincs. Zoran Zsivkovics szövetségi belügyminiszter - előrevetítve egy alapos tavaszi nagytakarítás nemes gondolatát - hétfőn úgy vélekedett, az elkövetkező hónapok alatt felderítik mindazokat az ügyeket, amelyeket eddig valakik, valamilyen okból nem tettek meg.

Nis városának egykori polgármestere, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) vezető politikusa már korábban pedzegette annak a lehetőségét, hogy Szlobodan Milosevics belső körét némileg megritkítják. Ezúttal megtoldotta azzal is, hogy amennyiben meg lesz az első Milosevics elleni bizonyíték, akkor a volt elnököt is bilincsbe verik. Az Independent értesülései szerint a belgrádi központi börtön egyik szintjét teljesen kiürítették, hogy lakályossá tegyek a volt államfő számára - ezt azonban senki nem erősítette meg a jugoszláv fővárosban.

A gazdasági szektort is megtisztítják

Zoran Djindjics szerb kormányfő hétfői nyilatkozatában úgy vélekedett, jobb későn, mint soha - már ami a DB volt vezetőjének letartóztatását illeti - de ajánlatosabb lett volna, ha már a múlt évi szövetségi parlamenti választások után letartóztatták volna Markovicsot. A szerb miniszterelnök egyúttal ígértet tett arra, hogy az állambiztonsági szektor után a gazdasági élet ,,nagyjait" veszik górcső alá.

A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) minden esetre élesen elítélte Rade Markovics elfogását, amit ,,politikai leszámolásnak" nevezett a párt által kiadott közlemény, amely mellékesen megjegyzi: a merényletek, gyilkosságok mögött olyan személyek - illetve szervezetek - állnak, akiknek az ország destabilizálása volt az érdekük.  • Vennék
  • Hírek