Lenke
17 °C
29 °C

A magyar politikusok az ellenzéknek drukkolnak

2000.10.05. 20:58
A magyar politikai élet képviselői a MIÉP kivételével támogatásukról biztosították csütörtök esti nyilatkozataikban Jugoszlávia demokratikus erőit. Milosevicset teszik felelőssé a kialakult helyzetért, amit a diktátor távozása oldhatna meg. A MIÉP álláspontja viszont az, hogy eszme nélküli forradalom zajlik Jugoszláviában, és az ott kialakult helyzet a kétbalkezes amerikai politika eredménye. Demszky Gábor főpolgármester közleményben fejezte ki egyetértését a tüntetőkkel. Orbán Viktor miniszterelnök párizsi sajtóértekezletén úgy vélte, a magyar kisebbség különös gondoskodást igényel, reményét fejezte ki, hogy a demokratikus erők érvényt szereznek választási győzelmüknek. A hazai titkosszolgálatokat nem lepték meg a történtek.
Orbán a vajdasági magyarokért aggódik

A jugoszláviai válsághelyzet kapcsán a Párizsban tartózkodó magyar kormányfő reményét fejezte ki, hogy a jugoszláviai demokratikus erők érvényt tudnak szerezni győzelmüknek. Orbán Viktor miniszterelnök felhívta vendéglátója figyelmét arra, hogy a jugoszláviai magyar kisebbség különös gondoskodást igényel, és Jospin határozottan meg is ígérte, hogy a nemzetközi közösség kellő súllyal kezeli a magyar kisebbség ügyét.

Kovács: Milosevicsnek mennie kell

Az MSZP elítéli a népakaratot kifejező választási eredmény semmibevételét, a polgárháború veszélyével járó ragaszkodást a hatalomhoz - vélekedett Kovács László MSZP-elnök. Az MSZP támogatja a válság mielőbbi békés megoldását, a demokratikus jogállami viszonyok megteremtését, amelynek feltétele, hogy Milosevics elismerje vereségét, és távozzon a hatalomból - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Fidesz: biztonságot ad a NATO-tagságunk

A belgrádi események nincsenek befolyással Magyarország biztonságára, hiszen azt maximálisan garantálja NATO-tagságunk - nyilatkozta a belgrádi tömegmegmozdulások kapcsán Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke. Mátrai szerint a belgrádi történések kizárólag Jugoszlávia belügyének tekinthetőek, ugyanakkor hozzátette: jó volna, ha a szomszédos országban is jogállami demokratikus viszonyok alakulhatnának ki.

Demszky: veletek vagyunk

A budapesti polgárok szolidaritásáról biztosította a belgrádi megmozdulások résztvevőit Demszky Gábor csütörtöki közleményében. "Mi, a Jugoszlávia tőszomszédságában lévő Magyarország fővárosának polgárai lelkesedéssel, megdöbbenéssel és reménykedve követjük Belgrád, Nis, Szabadka és más jugoszláviai városok polgárainak hősies harcát a szabadságért" - olvasható a közleményben. Hiszünk abban, hogy a ma kirobbant forradalom elsöpri Közép-Kelet-Európa utolsó bolsevista diktatúráját. Reméljük, hogy minél kevesebb véráldozattal születik meg a szabadság Jugoszláviában." - szögezi le a főpolgármester. "Budapest polgárai nevében üzenem a jugoszláviai forradalmároknak: veletek vagyunk!" - zárul a főpolgármester közleménye.

Bánk: demokráciát véráldozat nélkül

Senki nem lehet nyugodt, ha közvetlen határaink mellett polgárháborús helyzet alakul ki - nyilatkozta Bánk Attila, az FKGP parlamenti frakciójának vezetője a Jugoszláviában történtekkel kapcsolatban. Hozzátette: külön fájdalmas érzés, hogy ez több százezer magyart is érinthet. A politikus reményét fejezte ki, hogy a demokratikus átalakulás néhány napon belül, véráldozatok nélkül végbemegy.

Csapody: a gyújtogatás a kommunista hatalom műve

A Magyar Demokrata Fórum szerint a jövendő demokratikus Jugoszlávia érdekében a következő órákban és napokban a legfontosabb a demokratikus ellenzék összefogása, az önfegyelem és a határozottság, vagyis az, hogy senki se essék áldozatául a kommunista provokációnak - közölte Csapody Miklós, az MDF alelnöke. Jó jelnek tartja, hogy a fegyveres karhatalom jelentős része - legalábbis a Vajdaságban - támogatja az ellenzéket, nem fordult szembe vele. Mivel közvetlen információink a belgrádi parlament égéséről, a gyújtogatásról nincsenek, csak sejthetjük, hogy ez a kommunista hatalom műve - mondta Csapody Miklós hozzátéve: szomorú történelmi párhuzam a Reichstag nácik által történt felgyújtása.

Csurka: eszme nélküli a forradalom

A Magyar Igazság és Élet Pártjának (MIÉP) álláspontja szerint, amennyiben a jugoszláviai konfliktus miatt a délvidéki magyarok élete veszélybe kerül, a magyar kormánynak a NATO és az egyesült Európa beavatkozását kell kérni - véli Csurka István MIÉP-elnök. A délvidéki magyarok a sorsuk jobbra fordulását csak egy hatalmas történelmi átrendeződéstől remélhetik, amit Szerbia sem kerülhet el. A MIÉP elnökének szavai szerint eszme nélküli forradalom zajlik Jugoszláviában, és az ott kialakult helyzet a kétbalkezes amerikai politika eredménye.

Szent-Iványi: békés rendezést

Magyarország és a demokratikus világ érdeke, hogy Jugoszláviában minél hamarabb meginduljon a demokratizálódás folyamata - közölte Szent-Iványi István, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának SZDSZ-es elnöke. Álláspontja szerint a probléma megoldása csak azon alapulhat, ha Slobodan Milosevics elnök elismeri vereségét és átadja államfői székét Vojislav Kostunicának, aki az elnökválasztás első fordulójában megszerezte a szavazatok többségét. Hangsúlyozta: Magyarország érdekelt abban, hogy mindez békés úton történjen.

Németh Zsolt: Vojislav Kostunica a győztes

A jugoszláviai helyzet elmérgesedése egyértelműen Slobodan Milosevics felelőssége - véli Németh zsolt külügyi államtitkár. Nyilatkozatában a politikus hangsúlyozta: az események kiváltó oka az, hogy Milosevics manipulatív módon újabb eszközökhöz akart folyamodni hatalma megtartása érdekében. A magyar kormány bízik abban, hogy nem eszkalálódnak a belgrádi események, hanem politikai megoldást sikerül találni a helyzetre - közölte Németh Zsolt. Az államtitkár megerősítette: a kormány álláspontja az, hogy a jugoszláviai elnökválasztás érvényes győztese Vojislav Kostunica.

A Munkáspárt tájékozódik

A Munkáspárt még nem alakította ki álláspontját, egyelőre tájékozódik - közölte az Indexszel Vajnai Attila, a párt alelnöke. Mint ismert, a Munkáspárt vezetője, Thürmer Gyula többször kiállt Milosevics mellett, sőt a diktátort meg is látogatta Belgrádban.

Ügyelet a titkosszolgálatoknál

Változatlanul úgy látjuk, hogy nincs olyan tényező, ami Magyarországot fenyegetné - jelentette ki a belgrádi megmozdulások kapcsán Demeter Ervin, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter csütörtökön az MTI megkeresésére. A miniszter közölte, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatoknál előre megtervezhető ügyeleti műszak működik. Rámutatott arra: a jugoszláviai események nem voltak váratlanok, "lehetett számolni azzal, hogy Milosevics csökönyös magatartása a lehető legélesebb belpolitikai konfliktusokhoz vezet".

Forrás: Index,MTI