Gerzson
-3 °C
3 °C

Hétszáz kiló aranyat vittek ki illegálisan Jugoszláviából

2001.03.07. 22:59
Jugoszláviából a milosevicsi vezetés utolsó három évében mintegy 700 kilogramm aranyat exportált törvénytelenül a bori rézkombinát. Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök - hatalmának utolsó napjaiban - közel kétszáz kilogramm aranyat juttatott el Svájcba.
Mladjan Dinkics a Borban működő rézkombinát vitatott aranyügyleteit kapcsán kitartott amellett, hogy a cég törvénytelen aranyeladást folytatott 1998-tól kezdve. Emlékeztetett rá, hogy a cégnek a törvényes előírások szerint aranytermelését fel kellett ajánlania a jugoszláv jegybanknak, és csak ez utóbbi elutasító válasza után adhatta volna el a nemesfémet külföldön.

Nem kettős, hanem hármas könyvelést vezettek

Mladjan Dinkics, a Jugoszláv Nemzeti Bank elnöke
Ez azonban Dinkics szerint nem történt meg, és mint a cég "felelős" beosztottjai a jegybanknak elismerték, a kombinát 1998-ban 552 kilogramm, 1999-ben 62 kilogramm, 2000-ben pedig 112 kilogramm aranyat értékesített külföldön. A jegybank azonban gyanítja, hogy a bori vállalat nem csak kettős, hanem hármas nyilvántartást vezetett, ezért talán az említettnél is több arany kerülhetett külföldre - jelentette a B92 Rádió.

,,Az aranyszállítást általában két vállalat végezte: a zürichi RTB Cooper és a ciprusi MCC. Az országba érkező pénzt viszont nem arany, hanem réz eladásaként könyvelték. A bori bánya rezet és aranyat is adott el külföldön. A rézeladás bevétele visszakerült az országba, az aranyeladásé viszont külföldön maradt" - mondta Dinkics a B92 Rádió szerint.

A jegybankelnök szerint a cég háromféle áruforgalmazást vegyített: egy görög cég számára törvényesen feldolgozott rézkoncentrátumét, rézét és aranyét. A vámon minden rendben volt, mert a repülőtérig koncentrátumként utazott a szállítmány, majd miután a Svájcba tartó gép felszállt, kicserélték az iratokat, és tiszta aranyként adták el.

A haszon mértékét nem tudni

Dinkics nem közölte, hogy az ügyletből mekkora haszon származott, de megjegyezte, hogy csak a rézeladások bevétele került vissza Jugoszláviába. A hatalomból tavaly kiszorult Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök érintettségét firtató kérdésre elmondta, hogy Nikola Szainovics volt jugoszláv kormányfőhelyettes péntekenként feltűnt a kombinátnál, de további vizsgálat tárgya, hogy volt-e közük az ügyletekhez.

A cég ügyében nemrég a belgrádi ügyészség is vizsgálatot indított, kiderítendő azon sajtóhírek megalapozottságát, amelyek szerint Milosevics tavaly 173 kilogramm aranyat juttatott el Svájcba, ellenértékét pedig görög és ciprusi cégek számlájára utalták át. A jugoszláv vámőrség és a kombinát cáfolta, hogy az ügylet törvénytelen lett volna.