Konrád
8 °C
26 °C

Olajügy áll Arkan lelövetése mögött?

2001.07.22. 16:08
Slobodan Milosevics titkosrendőrségének volt parancsnoka rendelte el és szervezte meg Arkan, a hírhedt szerb milíciavezér megöletését - írta a The Sunday Times. A lap szerint három, a magyar határ közelében fekvő benzinkút miatt kellett meghalnia a kegyetlenségéről ismertté vált vezérnek.
Arkant - igazi nevén Zeljko Raznatovicsot - tavaly ölték meg Belgrádban több lövéssel. A vezető brit lapnak a Hágában is körözött néhai hadúr olasz ügyvédje azt mondta: Rade Markovics, a titkosszolgálat akkori vezetője 1999 őszén vizsgálatot indított az Arkan érdekeltségébe tartozó olajbirodalom ellen, s visszavonatta a "cég" három, a magyar határ mellett működő benzinkútjának működési engedélyét.

Giovanni di Stefano olasz ügyvéd szerint 400 ezer dollár készpénz átutalása után a benzinkutak visszakapták működési engedélyüket, de Arkan és Markovics viszályát ennyi kenőpénz sem tudta elsimítani, s a konfliktus betetőzéseként Raznatovicsot tavaly januárban a belgrádi Intercontinental szállodában agyonlőtték.

Di Stefano - akit a brit rendőrség kérésére, egy korábbi üzleti visszaélés ügyében az olasz hatóságok egy ideig kiadatási őrizetben tartottak - arra szólította fel az új szerb vezetést, hogy külföldi rendőrségek, leginkább a Scotland Yard bevonásával indítsanak független vizsgálatot az ügyben - írta a The Sunday Times.

Az ügyvéd szerint a már börtönben lévő Markovic Milosevics tudta nélkül szervezte meg a merényletet, a brit lap által idézett nyugati diplomáciai források azonban ezt kétségesnek tartják. E források inkább azt tartják valószínűnek, hogy Arkannak azért kellett meghalnia, mert Milosevics fiával, Markóval rivalizált a cigarettacsempészet ellenőrzéséért, s igyekezett megakadályozni, hogy az ifjabb Milosevics összeálljon az egyik legfontosabb szállítóval, az albán maffiával.